NEINFRANTII

- legenda continua


PRIZONIER SAU PRESEDINTE?

Distribuiţi
avatar
octasim
********
********

Mesaje : 239
Data de inscriere : 30/10/2009
Varsta : 114
Localizare : Bucuresti
30062010

PRIZONIER SAU PRESEDINTE?

Mesaj  octasim

PRIZONIER SAU PRESEDINTE
...............................................................
În Strategia Naţională de Apărare înaintată de şeful statului Parlamentului, "fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora" este considerat una dintre vulnerabilităţile României.

"În zona apărării şi securităţii naţionale, riscul este definit drept probabilitatea de a se produce o pagubă semnificativă la adresa intereselor, valorilor sau obiectivelor naţionale de securitate. În contextul acestei strategii, ameninţările sunt factori cu origine externă prin care sunt afectate grav interesele, valorile şi obiectivele naţionale de securitate. Factorii din interiorul societăţii care potentează acţiunea ameninţărilor sunt denumite vulnerabilităţi. Scopul Strategiei naiţonale de apărare este de a asigura un management modern şi eficent al riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţiilor, urmărind, într-o primă fază, inventarierea, prevenirea sau reducerea lor şi, ulterior, combaterea acestora", se arată în textul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, discutată marţi în CSAT şi înaintată Legislativului.

...............................................................

Perfect adevarat acest punct de vedere al Presedentiei, corecta abordarea problemei (am vorbit destul de mult despre asta la subiectul "imaginea de tara a Romaniei" - si, fie vorba intre noi, era de asteptat ca aceasta strategie de imagine sa apara de mult, de mai bine de 15 ani).
Momentul ales insa pentru a face publica o astfel de abordare a problemei ridica in schimb mari semne de intrebare, facand din acest demers o actiune profund negativa, cu efecte ce se inscriu pe aceeasi linie de dezbinare a societatii romanesti si denigrare a imaginii Romaniei.

- DACA aceasta strategie impotriva campaniilor de presa la comanda ar fi aparut atunci cand romanii erau huiduiti in Italia pentru faptele criminale ale unor minoritari, cand investitorii au inchis portile unor afaceri in Romania din cauza "imaginii de tara", cand romanii din diaspora au suferit de pe urma acestei abordari partinitoare, profund negative, din presa internationala si interna...

- DACA aceasta strategie ar fi aparut in momentul in care a aparut "acuzatia gripei porcine" pornita de la crescatoria de la fostul COMTIM, punand in pericol un intrag sector al economiei romanesti...

- DACA aceasta strategie ar fi aparut in perioada "gripei aviare" cand fara un prea mare discernamant, la presiunea unor stiri alarmiste, am distrus un intreg segment de productie alimentara...

- DACA aceasta strategie ar fi aparut atunci cand copii nostrii, fetele noastre au fost supuse unei imense campanii de presa pentru vaccinarea "anti cancer de col uterin", cheltuindu-se sume imense de la buget pentru un vaccin despre care nu se stie inca ce reactii adverse are si care este scopul lui real...

- DACA aceasta strategie ar fi aparut atunci cand dintr-o proasta administrare ministeriala a disparut un obiectiv important al sigurantei nationale, obiectiv care a ramas deschis chiar si in perioada de razboi sau "comunism" - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie “Cantacuzino” (Institutul de Seruri si Vaccinuri Dr. I Cantacuzino)- efectele induse de aceasta disparitie din viata social-economica romaneasca fiind necuantificabile (mii de copiii nevaccinati, lipsa de aparare interna, autohtona in cazul unei pandemii sau atac biologic etc etc )...

- DACA aceasta strategie ar fi aparut cand canalele media prezentau la alegerile din Romania doar latura "minoritara" a populatiei, sau cand sub presiunea unei stiri "bomba" am pierdut vremea cu "flacara violet" si practicile magice ale unor minoritari care aparau cu "apa traznita" Parlamentul, dand imaginea unui popor incult, mistic, medieval...

- DACA aceasta strategie ar fi aparut cand eram prezentati in emisiuni si filme de peste hotare (gen Top Gear) ca fiind cersetori, hoti, criminali...

- ATUNCI si numai atunci aceasta strategie ar fi fost de inteles si ar fi avut un efect benefic. Dar aparuta ca "pavaza" pentru asa zisele atacuri la "erorile de guvernare" ale lui Boc, Blaga, Videanu, Berceanu si Udrea... aceata strategie isi pierde esenta. Nici unul din acesti ministri nu este in esenta STATUL ROMAN. Sunt doar inalti functionari publici datori sa defineasca si sa apere interesul national.

Aparuta astazi, cand campaniile de presa se axeaza pe incapacitatea unor ministri de a administra economia, pe imaginea dezastruoasa pe care acesti ministri au creeat-o in plan national si international, axata pe "erorile si abuzurile" de guvernare - ca sa ma exprim elegant, desi ar trebui spus hotia, prostia si ticalosia - aceasta masura nu face decat sa ridice si mai mari semne de intrebare si sa creioneze o ipoteza crunta - Cel care a emis-o este PRIZONIER al unor interese oculte sau PRESEDINTE al Romaniei?
Este o intrebare, o ipoteza, care are la baza urmatoarele... ciudatenii

- Desi avem de-a face cu un "presedinte jucator" el nu a uzat de aceste calitati innascute, aparand pe postul national de televiziune si explicand 1 data, de 2 ori, de 100 de ori de ce suntem in aceasta situatie dezastruoasa economic... dupa ce la inceput de an eram "optimisti" pe o crestere de 1,5%. Cine si de ce a indus la nivelul presedentiei astfel de cifre, de prognoze?
- Desi jucator extrem de abil in perioada "razboiului dintre palatul Cotroceni si Palatul Victoria", sau in perioada "ziaristilor rapiti"... Presedintele este astazi o absenta totala din viata publica - desi ar fi trebuit sa apara public si sa explice la ce anume s-a angajat Romania in delegatiile pe care domnia sa le-a condus.
- Desi tara trece printr-o perioada extrem de critica prezenta presedintelui este evidentiata doar de hartii semnate de presedentie – nici o interventie televizata, nici o explicatie care sa aduca lumina in aceasta complicata criza prin care trece Romania.
Si atunci apare mai posibila ca oricand intrebarea : Ce avem la Cotroceni, Prizonier sau Presedinte ?
Daca functia prezidentiala a fost redusa doar la prezenta la Snagov in intalnirile sefilor de la PDL este dificil de abordat problema din alt unghi. Acolo, la Snagov, in spatele usilor inchise in fata presei de o prezenta marcanta (Atentie, nu intrati! Se discuta probleme serioase, e si presedintele de fata !) se poate intampla orice... poate fi mustrat de partid si nu invers, i se pot pune in fata hartii pe care sa le semneze fara sa fie neaparat in accord cu ceea ce domnia sa doreste de fapt si, de ce nu, poate primi si doua palme pentru obraznicia de a se opune politicii de partid.
.............
Daca cu 20 de ani in urma nu am fi trecut prin aceeasi situatie ca acum, cand imbecilitatea cu care a fost condusa tara a fost transferata unui singure persoane, sau mai bine zis cuplului Ceausestilor, as fi ramas pasiv la aceasta absenta din viata sociala a prresedintelui. Dar increngatura de interese care impinge imaginea institutiei prezidentiale spre pozitia de Acar Paun, de om cu o imensa putere politica care pune la punct pe oricine si hotareste totul in Romania ma face sa cred ca varianta unui om izolat de societate este mai plauzibila. Este o varianta care justifica oarecum aceasta lipsa de comunicare, aceasta izolare in “turnul de fildes”.
Ar fi de neiertat sa facem ca in '89 cand, in vuietul vinovatiei aruncate pe clanul Ceausestilor (si a securistilor lui), “baietii destepti” au disparut cu imense fonduri ale tarii, sau ca pe sfarsit de mandat CDR, cand in vuietul vinovatiei minerilor s-au evaporat 2 miliarde din FNI si alte fonduri obtinute din privatizari stategice.
Sa nu uitam ca spectacolul cu Dan Diaconecu (mascati, sirene, arestari hollywoodiene) nu a putut fi pus la punct fara acordul starostelui peste fortele de ordine. Oare chiar atat de slab sa fie “presedintele jucator” incat sa-si taie accesul la singura televiziune, la singurul canal de acces catre populatie care ii mai permitea sa se exprime liber? Nu cred... Si atunci cine l-a pus la punct? Cine a fost regizorul acestui spectacol de forta?
Sa nu uitam ca politicianul este un om sub un contract de imagine. Ii este finantata campania electorala numai si numai daca se achita de obligatiile fata de finantator. Singura scapare a unui politician, la noi sau aiurea, este sa fie sprijinit in demersurile sale de o populatie bine organizata in structuri profesionale (sindicate si patronate) care sa propuna contramasuri perfect legale si in contrapondere cu variantele guvernamentale. Initiativa legislativa venita din partea organizatiilor profesionale si patronatului autohton este o practica care tine de exercitiul democratiilor dezvoltate... un alt model al politicilor antitrust.
Altfel, indiferent de cat de “vertical si incoruptibil” este personajul politic, va fi ingenunchiat mai devreme sau mai tarziu de interesele financiare care i-au sustinut campania electorala. Asa e peste tot in lume si nu vad de ce ar fi la noi altfel.
............
Sa presupunem, sa presupunem doar pentru o clipa ca politicianul de la Cotroceni este prizonierul unor astfel de interese de clan. Sa presupunem ca este izolat de restul societatii si ca nu se poate exprima liber. Sa presupunem ca puterea de decizie ii este viciata cumva si ca deciziile sale inexplicabile sunt fortate de un interes care nu are nimic comun cu interesul national.
Ce ar face un asemenea om intr-o situatie atat de disperata? Pai cam ceea ce a facut si presedintele nostru – ar emite o hartie care sa spuna “stop campaniilor de presa” cu speranta ca in breasla atat de nobila a ziaristilor cineva va face exact contrariu continuind seria dezvaluirilor despre aceasta guvernare dezastruoasa.
Normal as fi tentat sa spun SALVATI-L PE PRESEDINTE !
Fiind o ipoteza, o situatie prezumtiva se pot pune intrebari in continuare:
- Dar daca odata scapat de aceasta presiune si izolare intra in acelasi sistem de generare de conflicte (cum a fost perioada 2004-2009) irosind resurse de capital de imagine si blocand o buna functionare a societatii?
- Dar daca nu va intelege ca doar alaturi de societate si in efortul comun de definire a unui interes national putem iesi din acesta criza nenorocita?
- Dar daca nu va sti sa apara barbateste in fata natiunii si sa spuna "e nevoie de o noua generatie de sacrificiu. Romani, rugamintea mea este sa scarificam o parte din venitul nostru obisnuit pentru a nu sacrifica mai tarziu integritatea teritoriala si suveranitatea Statului Roman !"?
- Dar daca nu va sti sa coaguleze toate resursele umane, toate capacitatile de inteligenta pe care Romania le are pentru a da nastere unui program de renastere nationala si va aborda aceeasi strategie stahanovista "dezbina si castiga"?
- Dar daca va apleca iarasi urechea la zecile de zvonuri care l-au facut sa se ridice impotriva oricarei miscari nationale, impotriva oricarei personalitati marcante ale vietii sociale si va da curs iarasi ideilor trepadusilor de culise, cu ale lor increngaturi de interese?
- Dar daca...?
Doar daca as fi sigur ca politicianul de la Cotroceni nu va repeta greselile trecutului, ca nu va uita iarasi ca datoria lui majora este de a-i uni pe romani pe un interes comun si nu de a-i dezbina, doar atunci as spune din toata inima - SALVATI-L PE PRESEDINTE !
................
Situatia e complexa - fiecare poate sa judece aceste date preliminare ale ipotezei si sa faca asa cum il indeamna constiinta.
Numai ca am ajuns la limita cea mai de sus a jocului – din acest moment nu ne mai putem permite nici sa gresim, nici sa pierdem si nici sa ne consumam energiile inutil. Ne va costa prea mult.
Octasim
Distribuie acest articol pe: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Niciun comentariu.


    Acum este: Dum Dec 09, 2018 7:20 pm