NEINFRANTII

- legenda continua


SPATIUL Schengen - IMPORTANTA UNUI CONCEPT EUROPEAN

Distribuiţi
avatar
octasim
********
********

Mesaje : 239
Data de inscriere : 30/10/2009
Varsta : 114
Localizare : Bucuresti
22092010

SPATIUL Schengen - IMPORTANTA UNUI CONCEPT EUROPEAN

Mesaj  octasim

Pentru a intelege sensul intamplarilor nationale si internationale pe care le traim trebuie mai intai sa intelegem importanta unui concept european important SPATIUL SCHENGEN
Ne apropiem de anul 2011, limita unui termen la care Romania odata ce va adera la SPATIUL SCHENGEN va fi inclusa intr-un spatiu in care statele membre au un statut special... mai ales in ceea ce priveste statutul GRANITELOR INTERNE care vor disparea aproape cu desavarsire.
Posibil ca intrarea in
SPATIUL SCHENGEN sa insemne disparitia unor presiuni externe si interne, in special din zona celor care mai au "initiative separatiste" de genul "Tibetului Romanesc", sau mai bine zis aceste presiuni mai pot fi practicate numai pana in 2011 - momentul aderarii Romaniei... Vom vedea !
.
sursa - http://www.schengen.mira.gov.ro/index01.htm
.
.
Scurt IstoricLa inceputul anilor 80, a demarat, la nivel european, o discutie in legatura cu importanta termenului libertate de miscare
In anul 1984, fostul cancelar german Helmut Kohl s-a intalnit cu presedintele de atunci al Frantei, François Mitterand, la trecerea frontierei « Goldene Brenn » din apropiere de Saarbrücken. Aici au luat decizia de a elimina controalele la frontiera dintre Germania si Franta. Nici unul din ei nu banuise atunci ce insemnatate vizionara va avea pe viitor acest gest pentru o Europa fara granite interne si fara controale la frontiera dintre state.
Viziunea lor a condus intr-o prima faza la un acord intre Germania, Franta, Tarile de Jos, Belgia si Luxemburg, incheiat in 1985 pe nava "Astrid" pe raul Mosel, in dreptul micii localitati de frontiera Schengen din Luxemburg.
A urmat semnarea Conventiei de Implementare a Acordului Schengen, in data de 19 iunie 1990. In momentul intrarii in vigoare, in anul 1995, aceasta a eliminat controalele la frontierele interne ale statelor semnatare si a creat o singura frontiera externa unde controalele se desfasoara conform unui set de reguli clare.

De asemenea, au fost stabilite reguli comune in materie de vize, migratie, azil, precum si masuri referitoare la cooperarea politieneasca, judiciara sau vamala. Toate aceste masuri, impreuna cu Acordul Schengen, Conventia de Implementare a Acordului Schengen, deciziile si declaratiile adoptate de catre Comitetul Executiv Schengen stabilit în 1990, precum si protocoalele si acordurile de aderare care au urmat constituie acquis-ul Schengen.
Initial, acquis-ul Schengen nu a facut parte din cadrul legislativ comunitar. Acest lucru s-a schimbat insa odata cu semnarea Tratatului de la Amsterdam, in data de 2 octombrie 1997, intrat in vigoare la data de 1 mai 1999. Un Protocol atasat Tratatului de la Amsterdam incorporeaza acquis-ul Schengen in cadrul legislativ si institutional al Uniunii Europene.
Incepand cu acest moment, acquis-ul Schengen face parte din legislatia comunitara si a fost transferat in noul Titlu IV- Vize, azil, imigratie si alte politici legate de libera circulatie a persoanelor, al TUE.


...................................

Spatiul Schengen reprezinta o zona de libertate de miscare unde controalele la frontierele interne ale statelor semnatare au fost eliminate si a fost creata o singura frontiera externa unde controalele se desfasoara conform unui set de reguli clare.


cronologia aderarii la spatiul Schengen fiind dupa cum urmeaza:

1985- Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania si Franta
1990- Italia
1991- Spania si Portugalia
1992- Grecia
1995- Austria
1996- Danemarca, Suedia si Finlanda
2001- Islanda si Norvegia


. Participarea Islandei si Regatului Norvegiei
Alaturi de Suedia, Finlanda si Danemarca, Norvegia si Islanda iau parte in Uniunea Nordica a Pasapoartelor,in cadrul careia au fost eliminate controalele la frontierele interne. Islanda si Norvegia au semnat un Acord cu UE in mai 1999, in urma caruia cele doua state pot participa la elaborarea noilor instrumente legislative ale acquis-ului Schengen. Actele sunt adoptate doar de catre statele membre UE, dar se aplica si Islandei si Norvegiei. In practica aceasta asociere ia forma unui Comitet mixt in afara cadrului UE, format din reprezentanti ai Islandei, Norvegiei, Consiliului UE si Comisiei Europene.


Decizia privind extinderea spatiului Schengen a fost luata la sfarsitul anului 2007 de Consiliul UE; astfel, la data de 21 decembrie 2007 au fost eliminate controalele la frontierele terestre si maritime pentru cele 9 state membre (exceptie face Cipru) care au aderat la UE in 2004 si la sfarsitul lunii martie 2008 vor fi eliminate controalele pentru zborurile interne Schengen in aeroporturi.
.
Cehia
Estonia
Letonia

Lituania
Malta
Polonia


Slovacia
Slovenia
Ungaria


Decizia privind extinderea spaţiului Schengen a fost luată în decembrie 2008 de către Consiliul UE; astfel, la data de 12 decembrie 2008 au fost eliminate controalele la frontierele terestre pentru Confederaţia Elveţiană. Controalele la frontierele aeriene vor fi eliminate la sfârşitul lunii martie 2009


State ce urmeaza a adera la spatiul Schengen.

• Liechtensein se afla in prezent in procedura de negocieri privind aderarea la Acordul de Asociere intre Elvetia si UE/CE.
• Cipru. Desi a devenenit membru UE in anul 2004, Cipru va adera la spatiul Schengen cel mai probabil in cursul anului 2009.
Romania si Bulgaria. Acquis-ul Schengen a fost acceptat in totalitate odata cu pregatirile pentru aderarea la UE. Ambele state au depus Declaratia de Pregatire pentru evaluarea Schengen. Anul 2011 reprezinta orizontul de timp pentru aderarea celor doua state membre UE la spatiul Schengen.

.................................................

- Aderarea la spatiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor intre frontierele interne ale statelor membre Schengen, care aplica in intregime acquis-ul Schengen, fiind creata o singura frontiera externa unde controalele se desfasoara conform unui set de reguli clare in materie de vize, migratie, azil, precum si masuri referitoare la cooperarea politieneasca, judiciara sau vamala.
- Astfel, trecerea frontierei se poate realiza indiferent de ora si prin orice loc iar cetatenii statelor membre care calatoresc in spatiul Schengen trebuie sa aiba asupra lor, un document de identitate valabil. Trecerea frontierelor interne poate fi asemanata cu o calatorie in interiorul tarii.

- Controalele la frontierele interne Schengen pot fi introduse pentru o perioada limitata in timp din motive de ordine publica sau securitate nationala, decizie ce este luata la nivelul fiecarui stat membru Schengen.

- Odata cu eliminarea controalelor la frontiere ar putea creste pericolele pentru securitatea interna a tarilor implicate prin faptul ca, din acest moment, se lasa "cale libera" infractorilor.
- Astfel, se impune o cooperarea transfrontaliera, in special prin infiintarea serviciilor comune ale politiei, vamii si politiei de frontiera (in cadrul Centrelor, Birourilor, Punctelor comune de contact) pentru toate statele contractante care sa aiba ca scop protectia propriilor cetateni.
- De asemenea, Sistemul Informatic Schengen (SIS), asistenta operativa reciproca si schimbul direct de informatii intre fortele de politie precum si supravegherea si urmarirea transfrontaliera a infractorilor reprezinta mijloace de lupta impotriva terorismului, crimei organizate, traficului de fiinte umane si a imigratiei ilegale. In acelasi timp, a fost adoptat un set de reguli uniform care sa asigure cetatenilor statelor membre protectia datelor cu caracter personal impotriva oricarei incalcari a drepturilor fundamentale.


Distribuie acest articol pe: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Niciun comentariu.


    Acum este: Joi Ian 17, 2019 10:54 am