NEINFRANTII

- legenda continua


A MAI TRECUT UN AN...(1 )

Distribuiţi
avatar
octasim
********
********

Mesaje : 239
Data de inscriere : 30/10/2009
Varsta : 114
Localizare : Bucuresti

A MAI TRECUT UN AN...(1 )

Mesaj  octasim la data de Dum Sept 26, 2010 8:38 am

O noua poveste fantastica cu nuante de real a venit pe adresa forului din partea userului Harap Alb.
Ineditul aceste povesti m-a delectat şi de aceea v-o ofer si dvs
................................


A MAI TRECUT UN AN ....


Cap 1. Mai întîi trebuie să-ţi defineşti adversarul...

La umbra pomilor din gradina Institutului de Geriatrie „Ana Aslan” cei patru prieteni se intâlnisera azi, la o partida de şah. Timpul parca nici nu trecuse peste ei iar prezenta în interiorul institutului era doar o forma a grijii pe care o acordau propriei lor sănăţi. Tratamentele de „ întinerire şi întinerire” de la Institutul „Ana Aslan” erau renumite în toată lumea. Tanchistul, Aviatorul, Vânătorul de munte şi „Omul cu ochii albaştri ” erau mai în forma ca niciodată. Deşi aveau o vârstă respectabilă şi erau rezervişti cu grade importante, atmosfera încinsă din jurul mesei de şah trada o vitalitate ieşită din comun.

Ne vom apropia de masa celor patru prieteni – Vasile, Costică, Georgică şi Ştefan – căci cele ce le vom auzi aici pot fi o poveste fantastică frumoasă sau o realitate pe care nu ne-am gândit niciodată sa o privim astfel...

- Nu muţi deloc piesele pe tabla de şah, Ştefane!
- Poate ca nu a venit momentul Vasile, poate ca nu a venit momentul !
- Hai mai bine sa bem o palincă, adusa de mine din Ardeal, spuse Georgică, vânătorul de munte.
- Sincer, când văd cum se duce ţara şi cum ascultă tembelizaţi acţiunile din ce în ce mai iraţionale ale mai marilor aceste naţii, îmi piere cheful de orice băutură, zise şi Costică, aviatorul.
- Am zis si eu asa, sa mai destind atmosfera ! Imi vine sa ...
- Si ce-ai rezolva prin asta ? Esti sigur ca asta e solutia Georgica ?
- La naiba, ceva trebuie sa se schimbe, altfel ajungem la disolutia statului, ajungem intr-o situatie fara iesire.
- Hai Stefane, misca ceva pe tabla aia de sah. De cand ai venit ai facut doar 2 mutari cu pionii.
- Vasile, jucam jocul asta de peste 20 de ani dar e prima data cand te vad jucand in aceste conditii de stress . Inainte de a face o noua mutare vreau sa-ti intuiesc strategia in aceste noi conditii. Am invatat ca inainte de orice trebuie mai intai sa-ti definesti adversarul, pentru a nu-ti irosi efortul in dezvoltarea unei directii care poate fi distructive pentru tine.
- Lasati naibii jocul ala si hai sa ne concentram pe ce se intampla in jurul nostru, sa intelegem ceva din amalgamul asta de intamplari contradictorii.
- Ce sa mai intelegem, ca e aproape clar. Pe fondul unui regim clientelar si cu autoritatea unui „tatuc” aflat la carma ... ne ducem cu totii la fund.
.
- Criza n-o sa ne ierte !
- Nu se mai respecta legea si corectitudinea nici in Parlament !
- Educatia a devenit un lux iar dupa ce vor fi desfiintate mii de scoli va deveni inacesibila pentru o mare majoritate a populatiei rurale .
- Nici desfiintarea spitalelor nu este o masura compatibila cu starea de trai decent si bunastare.
- Ne mor copiii prajiti prin spitale din incompetenta iar altii mor prajiti din lipsa de personal si de dotare tehnica medicala
- Ne pleaca specialistii iar „tatucul” parca se bucura ca ajungem o tara de retardati, de mana a doua, si ii indeamna pe cei care mai au taria sa simta romaneste s-o ia la vale, unde le e mai bine, la umbra zeului BAN.
- Ne este calcata demnitata nationala in picioare, suntem facuti romi in Europa iar in aula Comisiei Europene limba romana este confundata cu limba tiganilor !
- Economia e pusa la pamant si nu se zareste nici o masura de redresare – numai taieri de salarii si imprumuturi externe
- Remanierile guvernamentale nu inseamna decat inlocuirea unor incompetenti cu alti incompetenti si habarnisti.
- Stefane, tu nu vrei sa lasi sahul ala deoparte ? Ce parere ai ?
- Deocamdata studiez adversarul si-i definesc strategia. De data asta nu vreu sa pierd partida. Dar va ascult ... Si batranul general de la „ochii albastrii” ramase cu privirea pe tabla de sah.
- Miscarile sindicale sunt slabe si neconcludente ... Auzi mai, sa danseze „pinguinul” si sa se manifeste ca la „Cenaclul Flacara”... Pai cu maanifestarile astea nu or sa obtina nimic niciodata .
- Hai mai ca aia a politistilor a fost faina, zise Georgica, vanatorul de munte.
- Da faina, dar asa cum zic si astia pe la TV... pana nu-l da jos pe „tatucu” nu se rezolva nimic
- Si crezi ca opozitia e in stare sa faca asta ?
- Cine stie... poate ca sub masca de copil a sefului socialistilor si sub cea de om bun si politicos a librallor se ascunde vre-un leu capabil sa ia haturile situatiei de azi din Romania. Cu ASTA nu se mai poate !
- Cereau astia pe nu stiu ce post TV sa vina si armata la manifestatie. Si bucurestenii... Asta n-o mai inteleg. Vin altii din Oradea, Cluj, Hunedoara, Vaslui si marsaluiesc pt conditii mai bune si bucurestenii stau in casa . Vine ardealul la Bucuresti sa le dea lectii de solidaritate ...
- Nu cred ca participarea armatei la manifestatii este o solutie. Dar sa-i fereasca sfantul sa inceapa si armata o manifestatie de acest gen !
- Auzi ma ce spue tembelizorul – „tatucu” s-a suparat pe manifestatia politistilor si renunta la serviciile lor si ale jandarmeriei la „palatul regal”.
- Pai asta va aduce prejudicii grave in primul rand Romaniei . Si asa eram izolati diplomatic, acum cine naiba mai are curaj sa vina la noi in vizita la nivel de sefi de stat cand aparatul de protectie si protocol este redus la jumatate ?
- Nu numai atat ! Este si jignit in orgoliul profesional, prin aceasta masura aberanta.
- E incredibil ! Asta se razbuna pentru orice ... Pentru palma aia data in public la adunarile electorale l-a inchis pe Vifor, pe seful petrolului din Romania l-a inchis pt ... mai nimic, pe pustiul ala de la televiziune l-a inchis pentru ca a promovat si sustinut „legea Cojocaru”. Acu se razbuna si pe politisti pt ca i-au aruncat cascheta in fata aratandu-si dispretul fata de un om lipsit de curajul de a dialoga cu propriul popor aflat in suferinta.
- Dar cu jandarmii ce naiba a avut ? Ca astia l-au servit si aparat cum trebuie. Ce voia ?
- Cine naiba sa-l mai inteleaga pe Zeus ?
- Ia uite ce spune asta ! Ca ministrul administratiei este „baiatul bun” , cel care doreste regenerarea si transformarea pozitiva a politistilor din subordine, omul de onoare si providential pt tara...
- Si de ce n-ar fi ? Vezi alta varianta ?
- Stefane, tu ce naiba stai acolo la tabla de sah degeaba si nu spui nimic ?
- Da, lupul in blana de oaie. Te inseli prietene ! Nu stau degeaba. Va ascult si evaluez situatia! ...

Cap.2. Suntem batuti la scor de maidan de sociologi...

- Si ai vreo parere, ca vad ca taci. Nu pot sa cred ca doar asculti, ca n-oi fi trecut de partea lui Zeus si esti aici printre noi doar ca sa vezi ce se intampla .
- In primul rand vad ca sunteti egocentristi – si ca spatiu si ca timp .
- ....?
- Pozitionati Romania ca fiind o situatie izolata, fara conexiuni externe. Totul se intampla la noi doar din bunul plac, meschinaria si lacomia unui grup de interese... indiferent care e el.
- Si tu vezi situatia altfel ?
- Cea mai mare greseala este, ca dupa ce l-ai definit ca forma si intentie, sa-ti subestimezi adversarul. Sa-l considerii prost, incult, avand un orizont care nu depaseste limita prostiei, slugarniciei si lacomiei.
- Da-mi un singur reper care sa-ti dea dreptate. Un singur articol de lege sau actiune socio-politica care sa ateste vre-un gram de ratiune, ca de inteligenta nu poate fi vorba.
- O sa le ai la timpul lor. Pe de alta parte judecati situatia din tara ca o rezltanta a unei suite de intamplari din ultimii 2 – 5 ani ! Eu cred ca ne uitam istoria si cine isi uita istoria e dator sa o repete . Ceea ce ma doare cu adevarat este ca dupa 20 de ani suntem la fel de dezbinati, la fel de patrunsi ca numai noi avem dreptate, la fel de asmutiti unul impotriva altuia convinsi fiind ca numai noi avem dreptate.
- Ce vrei sa spui ? Doar se vede limpede care e situatia. Si crede-ma ca si pe mine ma doare si ca as vrea sa ies acum in strada si sa rezolv pe loc situatia.
- Prietene, suntem batuti la scor de maidan de sociologii adversarilor . Nu de armata lor, nu de spionii lor, ci de sociologi care arunca stimuli verbali sau vizuali in masa populatiei, si asteapta efectul pentru a corecta sau calibra „lovitura”. Se arunca „pe piata” fiecaruia exact fraza sau motivatia pe care vrea sa o auda. Si odata „motivati” suntem gata sa mergem pana la capat pe drumul pe care ni se pare noua ca e drept. Nu ne oprim nici o clipa in loc pentru a ne sfatui, pentru a comunica intre noi ca cetateni romani, pentru a vedea daca e bine! Suntem extrem de grabiti sa punem in practica „solutia miraculoasa” gasita in regim de urgenta sau suflata la ureche de vre-un binevoitor intern sau extern.
- Si tu crezi ca e rezultanta unei situatii externe de anvergura ?
- Hai sa facem un exercitiu de logica ! Prezumtiv ! Europa Unita e un concept inca nedefinit complet, definitiv. Un concept care-si cauta inca valentele .
- Corect. Inca ne situam la nivelul cautarii cailor de armonizare intre multitudinea culturala, social-economica si politica . Si ce e cu asta ?
- Asta inseamna ca lupta pentru Europa nu s-a terminat. Economic vorbind Europa, si mai ales o Europa Unita, reprezinta cel mai mare consumator de pe glob. Cine castiga Europa ca si client permanent isi asigura prosperitatea pentru multe generatii de aici inainte. Sa presupunem ca noi, Romania, am nimerit in mijlocul acestui razboi intre marile sfere de influienta, intrele marile finante ale lumii reprezentate de cele 2 monede puternice – euro si dolar.
- Si ce legatura are asta cu noi ? E o criza mondiala in care scapa cine poate ... lupta pentru resurse nu e o noutate pt nimeni.
- Da, dar cele doua solutii posibile carea cad pe zona noastra sunt – O Europa Unita de la Londra pana la Moscova , care inseamna o Europa racordata la resursele de materii prime si carburanti ai unui colos, cum e cel la est de noi. Inseamna o Europa independenta energetic, o Europa care nu va mai fi nevoita sa ia parte la „actiuni de mentinere a pacii” pentru petrolul pe care-l importa. O Europa care se va dezvolta pe criteriul competivitatii creative, a colaborarii stiintifice si schimburilor economice echitabile – cel putin in interiorul granitelor. O Europa a creatorilor...
- Si varianta a doua care ar fi ?
- O Europa fragmentata, tintuita cu granite pe arcul carpatic, dependenta energetic de fratele mai mare de la apus si totodata nevoita sa faca sluj pentru orice conditie de viata decenta dorita in plus. Deja se observa o masiva degradare a drepturilor sindicale, a asigurarilor sociale, a confortului si nivelului de viata al europenilor. Si nu sunt doar efectele crizei ...mai ales daca socotim aceasta criza asa cum este cu adevarat – o criza rezultata din razboiul euro-dolar, in care dolarul a dat o lovitura majora zonei euro.
- De ce as fi de acord cu tine si mai ales care sunt statele care ar dori sa mearga pe aceasta directie? Mi se pare o aberatie care duce la obsesia ta din tnerete – fragmentarea Romaniei cu granita pe Carpati. E absurd... sau cel putin trebuie sa aduci dovezi pertinente.
- In primul rand nu cred ca este vorba de state ci de grupuri de influenta din vest si din est care au realizat faptul ca deschiderea aceste bariere europene si cooperarea economica justa le aduce mai putini bani in buunare decat o „cortina de fier”.
- Te referi la...
- Da . E din ce in ce mai greu sa deschizi zone de conflict in care sa-ti consumi rezervele de armament si totodata sa atragi interesul unor state care s-au invatat sa castige profit din cooperare si dezvoltare... nu din distrugere. Inventarea sau gasirea de motivatii cu privire la „Axa Raului” la „pericolul mondial” costa infinit mai mult decat motivatia, relativ usor de indus, ca „dincolo de cortina de fier adversarii poporului si natiunii si-au facut nu stiu ce dispozitiv de distrugere”. Iar exemplul Romaniei este iar elocvent – la radarul nostru anti-muste s-a propus imediat construirea unuia similar mai la est .
- Da, dar ce spui tu acum implica vointa unor state, a unor guverne...
- Nu neaparat. Poate insemna si determinarea „intamplatoare” a unor situatii de criza asa cum a fost in Grecie, cum a fost in Bulgaria, cum este in Romania. Cozi de topor care sa se plize pe aceste directii de dezvoltare a conflictului economico-social si al propagarii neincrederii se gasesc si se vor gasi mereu. Iar de la exceptia unor greseli ale „marilor jucatori economici” la implicarea „guvernului si statului” nu este decat un pas.
- Dar asta inseamna ca nu numai Romania este in situatia data .
- Evident. Sunt „lovite” de incertitudine social-financiara in special tarile din spatiul ortodox. Exista deja si o teorie impusa in canalele media ca „tarile ortodoxe sunt mult mai putin organizate economic si mult mai putin dispuse la transformari care sa justifice apartenenta la UE. In acest fel separarea, departajarea acestor state e mai usor de realizat. Exista o linie de demarcatie pe care se poate grefa o noua „Cortina de Fier”.
- Ok, sa spunem ca este asa. Cum se traduce asta in situatia noastra a romanilor ? Si de ce zici ca ne afecteaza pe noi atat de mult ?
- In primul rand ca aceasta linie de demarcatie trece prin mijlocul tarii – asta ca sa vorbim numai de interesul economic ce rezulta din aceasta granita pe Carpati. Pentru ca mai exista si un alt interes, mai elevat, isoteric, al acestei linii de demarcatie ce trece pe la noi .
- Adica ?
- Adica sa le luam pe rand... Si sa identificam adversarul si intentia lui de dizolvare a functiilor statului, intentia lui de creere a unei imagini de tara neguvernabila, cu lipsuri mari in sfera social-politica dar si economica, .o tara neguvernabila, nedemna de a sta alaturi de alte tari intr-o Europa Unita.
- Pai aici l-ai definit pe Zeus dragul meu prieten . Nu mai e nevoie de nici o demonstratie. Jos cu el si gata cu toate problemele...


Cap3. Serviciile speciale tocmai din aceasta cauza se numesc ...speciale.

- Sa vadem daca e asa ! Ar fi simplu, ar fi prea simplu si nu cred ca este chiar asa.
- De ce ? N-ai mai vazut un om sa-si manifeste o politica disctatoriala, o politica indreptata chiar impotriva propriului popor, o politica de control total al societatii ?
- Ba da, numai ca de data asta e vorba de Romania si nu avem dreptul sa gresim sub nici o forma in evaluarea si definirea situatiei. Uite, eu voi fi avocatul apararii si voi incerca sa demontez toate acuzatiile emise de voi pana acum. Tu emiti acuzatiile aparente si le vom pune in discutie pe rand incercand sa cautam care argumente se sustin pana la capat si care nu. Exclusiv pe date publice ... fara zvonuri si zvonistica. De acord ?
- De acord, dar tot nu inteleg ce vrei sa faci si unde vrei sa jungi. Lucrurile sunt clare pentru toata lumea ... Nu mai merge asa ! Trebuie schimbat si apoi vedem daca noul guvern aduce o schimbare .
- Dragul meu prieten, serviciile speciale de asta se numesc... speciale – pentru ca mascheaza o vointa externa in succesiunea unor situatii care te duc la concluzia ca ... ideea ti-a venit tie si ca este o rezultanta normala a realitatii imediate.
- De fapt o manipulare vrei sa spui ?
- Exact
- Hai ca nu sunt copil ! Am si ceva ani mai multi ca tine, si ceva grade pe umar, plus o experienta de lupta pe care nu poti sa o contesti. Ce naiba sa fie manipulare in hotararea asta cu „renuntarea la serviciile politiei si jandarmeriei” ? E clar ca suntem la dispozitia capriciilor unui om ... daca mai e OM.
- Ma bucur ca ai ajuns la acest subiect prima data . Vei pierde !
- In primul rand ca aceasta dispozitie nu poate fi plauzibila atata timp cat nu apare intr-un act oficial scris de Presedinte. Ea poate fi cel mult un zvon... ce asteapta sa fie pus in aplicare.
- Dar tu nu ai vazut ca paza la resedinta oficiala lipseste.
- Ba da! Dar LEGAL acest lucru nu poate fi dispus de Presedinte. Acest act a fost emis de Ministerul Administratiei si poarta girul si raspunderea acestui minister. In aceste conditii disolutia, restrangerea atributiilor ministerului catre alte institutii ale statului o poate face doar ministrul in functie . Corect ?
- Ok , si ?
- Odata ce dispozitivul de paza/protectie a fost redus cu efectivele jandarmeriei, a fost adusa atingere sigurantei nationale pentru ca Ministerul de Interne nu deserveste o persoana vremelnic aflata in functie ci o institutie – PRESEDENTIA - iar decizia competentei pe aceasta directie n-o poate lua Presedintele. Si nici nu poate da ordin Ministrului Administratiei sa o faca - ca inseamna incalcarea principiului separatiei puterilor in stat. El nu poate da legal acest ordin. Numai Premierul poate dispune acest lucru si numai in urma unosr consultari cu serviciile de specialitate.
- Bun , si daca a dat acest ordin ce trebuia sa faca ministrul ?
- Sa spuna ca respecta legea si pana la luarea deciziei in forurile competente sa lase dispozitivul de paza complet.
- Dar ii daduse ordin seful statului
- Da, care conform legii nu are competente in executiv !
- Dar ca sef al CSAT are ?
- Foarte posibil in timpul sedintelor de acest gen. Ai auzit tu de vreo-una ?
- Bun ! Dar tot nu inteleg ce vrei sa demonstrezi !
- Ca initiatorul aceste decizii – care a fost dusa deja la indeplinire – nu poate fi Presedintele. Initiatorul poate fi doar Ministrul sau unul din secretarii de stat ! In mod normal pentru o astfel de incalcare a legii, cu atingere la siguranta Presedintelui, cu implicatii in viata diplomatica – prin scaderea credibilitatii in plan extern a Romaniei – Ministrul ar trebui sa-si dea de urgenta demisia .
- Dupa cum vezi el cauta sa castige simpatia .
- Da, promite mariri de salariu si destituiri . Pozeaza in om drept si in potential inlocuitor a lui Zeus. "baiatul bun" contra "baiatului rau" - e veche schema.
- Exact cum ai zis si tu – LUPUL PAZNIC LA OI !
- Disfuncionalitatea Ministerului de Interne pe un segment atat de inmportant care implica siguranta statului si imaginea Romaniei in lume este o raspundere strict ministeriala. Si indiferent ce motivatii se dau, indiferent ce „perdele de fum” acopera aceasta decizie – cum este explicatia cu armele detinute de manifestanti – rezultanta este catastrofala pentru Romania si dovedeste incompetenta. Iar asta inseamna demisia imediata a Ministrului Administratiei.
- Dar poate are dreptate cu armele alea !
- Daca are dreptate atunci retinerea persoanelor in cauza trebuia facuta imediat – nu cu ezitari de genul „daca/parca”. Trebuia ca din functia de ministru sa amane orice alta activitate si sa participe la discutiile cu manifestamntii aflati la un miting anuntat din timp. Trebuia sa fie in preajma evenimentelor si mai ales nu avea voie sa slabeasca paza pe cel mai important obiectiv al Administratiei – Presedentia. Indiferent de situatie, rezolvarea problemelor pe ministerul de interne este atributia lui directa si irevocabila, mai ales cand este vorba de tensiuni sociale de masa.
- Sanctiunile si premierile ulterioare sunt tardive si arunca o umbra de intentie. Escaladarea tensiunilor si prelungirea mitingului spre Cotroceni este in primul rand rezultatul absentei lui de la Bucuresti.
- Eu tot nu inteleg de ce-l aperi atat pe Zeus ? De ce crezi ca nu el este creierul care gandeste aceste actiuni ?
- Din 2 motive – unu pentru ca indiferent de situatie nu trebuie sa cadem in plasa perdelelor de fum care ne indica ca tinta pentru toate greselile acestei guvernari o singura persoana – Presedintele si doi , pentru ca indiferent de situatie nu trebuie sa lasam ca aceste cancanuri – votul in Parlament, demonstratiile sindicale, scaderea atributiilor unor ministere – repet, sa nu lasam aceste cancanuri sa ne departeze de la ceva ce ne va afecte pe noi si multe din generatiile viitoare – unde sunt cele 20 de miliarde pe care le-am imprumutat si care nu se vad nicaieri ?- Pai s-au dus in pensii si salarii ...
- Asta s-o crezi tu ! Daca peste 2 luni vei intreba ... se va raspunde cu explicatii pe acest nou imprumut. Dar pe primul imprumut nu Presedintele poate da explicatii pentru ca Presedentia nu este „ordonator de credite”, ci Ministerul Economiei, Ministerul Finantelor , Ministerul Transporturilor (beneficiarul banilor pt „investitii” ). Si s-ar putea sa avem surpriza ca cei interpelati sa nu mai fie in tara ...sa plece ca Maria Vlas la „tratament” peste hotare . Iar justificarea celor 20 de miliarde sa devina un vis ...
- Pai pensiile...
- Temina cu asta ! Romania Socialista a avut o datorie de 15-20 de miliarde de dolari si a facut electrificarea tarii, baraje si cai ferate, scoli , spitale, locuinte si fabrici, a tinut in spate un aparat administrativ de partid si politienesc semnificativ, a sustinut un corp al armatei ce insuma multe sute de mii de militari si o continua cheltuiala pe tehnica de lupta ... compatibila cu ce exista la acea vreme in planul de inarmare a Pactului de la Varsovia . Care din aceste obiective le vezi tu realizate in aceste 8 luni in care am papat 20 de miliarde de EURO, nu de dolari ? Pe aceasta intrebare mi-as axa intreaga atentie daca as fi „societatea civila” .
- Da, numai ca vezi tu, societatea civila si media au cazut in plasa acestor obiective induse de sociologi, cum le zici tu, si a facut din aceste lucruri un tablou al Romaniei de azi, iar din Presedinte o tinta.
- Mi-e teama ca aceasta tinta a nemultumirilor populatiei e falsa si ne-am putea trezi ca inlocuirea/suspendarea lui nu aduce nimic nou... doar o pierdere de timp pentru noi si un castig de timp pentru cei care vor „spala putina” avand in buzunare cele 20 miliarde de euro.
- Atunci asta e un SOS Romania ?
- NU ! Este un S.O.S. EUROPA UNITA pentru ca de functionalitatea si unitatea Romaniei depinde functionalitatea si unitatea EUROPEI. Si sunt din ce in ce mai multi care inteleg acest lucru. Si inteleg ca avem nevoie de ajutor, de ajutor real si nu mimat...
...........................
Va urma...
....................................

    Acum este: Dum Dec 09, 2018 8:04 pm