NEINFRANTII

- legenda continua


A fi sau a nu fi ... luptator...

Distribuiţi
avatar
horia
*******
*******

Mesaje : 38
Data de inscriere : 14/11/2009

A fi sau a nu fi ... luptator...

Mesaj  horia la data de Mier Oct 13, 2010 6:43 am

Am gasit zilele trecute un citat din Ibraileanu care exprima exact punctul meu de vedere cu privire la discutiile ce se poarta in contradictoriu de pe forumuri, dar explica si lipsa de implicare a celor mai multi.

In lume, nu vorbesc numai de artisti, sunt doua feluri de oameni: oameni care apreciaza, care au simpatii si antipatii, dar la care aprecierea aceasta, simpatiile si antipatiile nu devin un motiv de lupta. Ei nu lupta pentru ceea ce cred ei ca e bine si nu lupta impotriva a ceea ce cred ei ca e rau. Majoritatea oamenilor e asa. A trage insa concluzia ca acesti oameni sunt „impasibili“,„impersonali“, ar fi o mare greseala si nimene, de fapt, n-o face. Dar sunt alti oameni care fac din simpatiile si antipatiile lor motive de lupta, care isi fac un ideal (pe care-l urmaresc) de a stirpi ceea ce cred ei ca e rau si de a ajuta la triumful binelui. Acestia sunt oameni „luptatori“
.

Stii ce m-a surprins la acel citat ?
Mai intii detasarea cu care autorul face acea clasificare
sint oameni care lupta,
sint oameni care nu lupta,
fara sa schiteze nicio umbra de simpatie sau antipatie pentru vreuna din categorii
este o pura observatie si atit...

Apoi faptul ca m-am regasit in ambele categorii,
cu ceva ani in urma ma incadram cu scucces la luptatori,
acum am trecut in tabara cealalta.
E drept ca unele vechi deprinderi ma mai incearca uneori ...

Acum consider ca cel mai important lucru ce merita cautat in viata
este armonia cu lumea din jur...
avatar
Minnie
********
********

Mesaje : 103
Data de inscriere : 30/10/2009

Re: A fi sau a nu fi ... luptator...

Mesaj  Minnie la data de Mier Oct 13, 2010 5:51 pm

Ma gandeam cum sa incep un raspuns la postul tau, astfel incat sa fie coerent cu ideile pe care le voi exprima in continuare. Si... cea mai buna introducere mi se pare asta: replica lui Ibraileanu poarta amprenta epocii sale.

Ce vreau sa spun? In epoca respectiva, omul era cel care crea masini, manuia masini, controla masini. Insa ramanea uman: daca era de luptat pentru o idee lupta, daca era de admirat peisajul admira peisajul, daca era de pus tara la cale cu vecinii (echivalentul din secolele trecute al forumurilor) o facea... In epoca noastra, se pare ca, in verva coabitarii cu masinile, tindem sa devenim si noi masini. Si, din pacate, tindem sa ne fixam pe o singura idee: a lupta, a admira peisajul, a scrie pe forumuri...

Se pare ca noi am uitat ca viata e o suma de actiuni, si nu se rezuma doar la o singura actiune. Nu e nimic rau, dupa parerea mea, ca un om sa lupte atunci cand are o motivatie suficient de puternica, dar, in momentul in care si-a atins scopul, sau motivatia se dilueaza, sa isi vada si de restul vietii. Si non-combat-ul, cel atat de discutat (si nu intotdeauna de bine) in zilele noastre isi are rostul sau. Daca nu lupti la un moment dat, nu inseamna ca esti las, si nu inseamna ca nu ai spirit de luptator. Inseamna doar ca nu ti-a venit timpul.

Binenteles, din punctul de vedere al scrisului pe forumuri, situatia devine un pic mai complicata. Pe de-o parte, in plan virtual iti permiti sa te exprimi liber, mai liber decat ai face-o in real, tocmai pentru ca ai iluzia ca nu te cunoaste nimeni. Pe de alta parte, de ce te-ai mai exprima, fie si in virtual, cand actul de a trai (sau de a supravietui) iti ocupa tot timpul? Mai ales cand vin unii si iti cer pareri documentate, sau argumentate, si asta presupune munca de documentare (pe care cand sa o faci, nene, daca timpul liber e atat de putin?).

In plus, cei care se lupta, care isi expun fatis ideile, nu par a intelege motivatia non-combatantilor. La fel, non-combatantii, daca incearca, printr-o minune, sa isi expuna ideile, la prima replica de la un luptator se retrag in coltul lor, eventual mirandu-se de cat si-au complicat existenta fara a fi neaparat necesar. Si nu prea reusesc sa ii inteleaga pe cei care traiesc pentru a combate.

Solutia, de impacat si luptatorii si non-combatantii? Ar putea exista una, dar trebuie gandita.

    Acum este: Mar Noi 20, 2018 12:19 am