NEINFRANTII

- legenda continua


Stiinta si pseudostiinta - delimitari conceptuale

Distribuiţi
avatar
Moira
********
********

Mesaje : 14
Data de inscriere : 06/11/2009

Stiinta si pseudostiinta - delimitari conceptuale

Mesaj  Moira la data de Lun Noi 09, 2009 9:17 am

Pentru ca ne dorim o abordare stiintifica a problemelor dezbatute pe acest forum;

Pentru ca, in repetate randuri, facem apel la termenii “stiinta”, respectiv “pseudostiinta”;

Pentru ca fiecare dintre userii acestui forum speram ca au dorinta de a prezenta, analiza sau formula aspecte stiintifice ale realitatii,

este firesc sa facem o punere clara a problemelor si fundamentare a conceptelor.


Conform DEX, stiinta = “sfera de activitate umana a carei functie consta in dobandirea si sistematizarea teoretica a cunostintelor despre realitate”

Termenul “stiinta” se refera la orice cunoastere sistematica sau practica prescriptiva, care este capabila sa conduca la un rezultat de tip predictie.
In mod specific, stiinta se refera la un sistem de dobandire de cunostinte, bazat pe metode stiintifice si la corpul de cunostinte organizat obtinut prin cercetare stiintifica.


Definim in continuare:

Metoda stiintifica: ansamblu de tehnici de investigare a unor fenomene, in vederea obtinerii de noi informatii, de corectare sau integrare a cunostintelor precedente. Pentru a fi considerata stiintifica, orice metoda trebuie sa fie bazata pe obtinerea unor dovezi observabile, empirice si masurabile, susceptibile de a fi supuse principiilor specifice de demonstrare.
Altfel spus, o metoda stiintifica cauta sa explice fenomenele intr-o maniera reproductibila si sa utilizeze aceste reproduceri pentru a elabora predictii. Se poate realiza prin observarea fenomenelor naturale si / sau prin experimentare (prin simularea fenomenelor si evenimentelor in conditii controlate).

Cercetarea stiintifica: activitate umana bazata pe aplicarea metodelor stiintifice in investigarea fenomenelor. Scopul primar al cercetarii fundamentale si aplicative il reprezinta descoperirea, interpretarea si dezvoltarea metodelor si sistemelor de cunoastere, in vederea avansarii cunoasterii umane.

Etapele principale ale unei cercetari stiintifice:
- formularea temei
- ipoteza
- definitiile conceptuale
- definitiile operationale
- obtinerea datelor
- analiza datelor
- testarea, revizuirea ipotezei
- concluzia, iteratia (daca este necesara)

(O neintelegere ”clasica” este legata de intrebarea daca prin metoda stiintifica o ipoteza poate fi dovedita sau testata. In general, o ipoteza este utilizata pentru a face predictii care pot fi testate, prin observarea rezultatului unui experiment. Daca rezultatul este inconsistent cu ipoteza, atunci ipoteza se respinge. Insa, in cazul in care rezultatul este consistent cu ipoteza, se poate concluziona ca experiementul sustine ipoteza.)


Exista si arii de studiu sau speculare care se reclama drept “stiintifice”, pentru a obtine o legitimitate pe care, altfel, nu ar putea-o dobandi. Acestea sunt numite “pseudostiinta”, “stiinta periferica”, “stiinta toxica” (o traducere mai civilizata a termenului american “junk science”), “prejudecata stiintifica”.

"Pseudostiinta" este o metodologie, credinta sau practica, revendicata ca fiind stiintifica sau formulata astfel incat sa para stiintifica, dar care nu adera la cerintele metodologiei stiintifice. Motive: lipsa dovezilor sau plauzabilitatii, nerespectarea majoritatii principiilor stiintifice de cercetare etc.

"Stiinta periferica" reprezinta un corp de investigatii stiintifice, intr-un cadru definit, care porneste in special de la teoriile majore sau ortodoxe si se clasifica la “periferia” unui corpus academic credibil si demonstrabil.

!!! Trebuie facuta diferenta intre “stiinta periferica” si “stiinta de frontiera”, care face apel la concepte plauzibile, emergente, dar inca imposibil de demonstrat in intregime.

"Stiinta toxica" este un termen utilizat in disputele politice si juridice din SUA, marcand apelul la date, cercetari sau analize stiintifice care sunt in sine sau sunt prezentate ca fiind contrafacute.
Termenul dobandeste o conotatie peiorativa, prin considerentul ca persoana care face apelul in cauza este condus de motive politice, ideologice, financiare sau de alt tip, in orice caz nestiintifice.

"Prejudecata stiintifica" se refera la situatiile in care cercetatorii au prezentat intentionat in mod eronat sau fals datele pe care le-au facut publice sau la acordarea de credit in cercetare unei persoane necorespunzatoare.
Una dintre definitiille date revista “Lancet”: “Distorsionarea intentionata a procesului de cercetare prin fabricarea de date, texte, ipoteze sau metode preluate din manuscrisul sau publicatia unui cercatator; sau distorsiunea procesului stiintific in orice alta maniera”.


Bibliografie selectiva:

Editorial Staff (March 7, 2007). "Scientific Method: Relationships among Scientific Paradigms". Seed magazine. http://www.seedmagazine.com/news/2007/03/scientific_method_relationship.php. Retrieved on 2007-09-12.

MacMorris, Neville (1989). The Natures of Science. New York: Fairleigh Dickinson University Press. pp. pp. 31–33

Backer, Patricia Ryaby (October 29, 2004). "What is the scientific method?". San Jose State University. http://www.engr.sjsu.edu/pabacker/scientific_method.htm.

Popper, Karl (2002). Conjectures and Refutations: The Growth of Scientific Knowledge. Routledge.

Feyerabend, Paul (2005). Science, history of the philosophy, as cited in Honderich, Ted (2005). The Oxford companion to philosophy. Oxford Oxfordshire: Oxford University Press.

Krige, John, and Dominique Pestre, eds., Science in the Twentieth Century, Routledge 2003

Euroscience Open Forum (ESOF)

    Acum este: Lun Iun 25, 2018 2:22 am