NEINFRANTII

- legenda continua


"UMBRA" tulbura apele

Distribuiţi
avatar
octasim
********
********

Mesaje : 239
Data de inscriere : 30/10/2009
Varsta : 114
Localizare : Bucuresti
12072013

"UMBRA" tulbura apele

Mesaj  octasim

"UMBRA" tulbura apele...

Cazul Liceului Bolintineanu, filmul evenimentelor si reactiile unor factori de decizie pot fi citite aici :

http://www.ziare.com/stiri/csm/csm-trateaza-cu-indiferenta-cazul-bolintineanu-1245413

Tot acest scandal trebuie judecat in trei registre de perceptie : definirea si combaterea infractiunii, implicatiile socio-politice si imaginea Romaniei.

La definirea infractiunii apar primele semne de confuzie - daca luni 1 iulie este definita o situatie in care s-au gasit bani si persoane angajate intr-un proces de favorizare la examen a unor elevi, in continuarea anchetei avem lucruri care cu greu le putem incadra ca infractiune - si nu orice fel de infractiune ci una care necesita prezenta unui grup numeros de politisti in scoala, prezenta unor mijloace de transport destinate transportului de persoane (elevi invinuiti sau martori - procurorul de caz inca nu a definit rolul elevilor in "strategia" aplicata ).
Pe principiul "merge si asa" procurorul de caz a gasit de cuviinta sa faca un spectacol mediatic din strangerea unor probe.
- Nu a contat ca "ridicarea" unor elevi, fie ei si maturi de 18 ani si cateva luni, in fata parintilor care nu au primit nici o explicatie pertinenta si nu au vazut nici o hartie oficiala prin care acest lucru era necesar si legal in ancheta, putea duce la inflamarea situatiei. Ridicarea tensiunii sociale a fost facuta dupa toate regulile "artei" diversiunii.
Nimeni nu contesta infractiunea si cei care au gresit trebuie sa plateasca - dar ea a fost consumata, stopata si pedepsita inca de pe 1 iulie. Restul a fost doar spectacol mediatic.
- Sa intelegem ca intre 1-5 iulie "procurorul de caz" a asistat pasiv la (sau a ajutat la...) perpetuarea infractiunii de fraudare a examenului ?

1. Care este infractiunea care necesita desfasurarea a unor forte in uniforma ? Detinerea de fituici ?
Pentru informarea "procurorului de caz" acest lucru se intampla de mai bine de 100 de ani si nu se sanctioneaza penal.
2. Strangerea unor bani pentru comisia de examinare !! Atata vreme cat fiecare copil/parinte a dat o suma fixa si egala care este persoana "favorizata" la examen ? Pentru informarea "procurorului de caz" acest lucru se intampla de mai bine de 30 de ani, de pe vremea "epocii de aur". Difera doar sumele stranse pentru cafea, suc, tigari si apa.
- Poate ar fi fost mai bine ca aceste sume sa fie "scoase la suprafata", sa fie legal constituite si platite (...si impozitate) de catre Comitetul de Parinti - ca persoana juridica - in limita unui plafon prestabilit, ca si cheltuieli de protocol care sa suplineasca lipsa de fonduri din bugetul statului, ca o recunoastere a efortului unor oameni de valoare ce sunt platiti sub nivelul lor de pregatire.
Nu cred ca cineva poate contesta ca profesorii sunt oameni de valoare. Nu cred ca se poate contesta faptul ca profesorii nu pot trai doar cu sperante, si ca, daca se poate, sa fie permisa orice forma de a sustine in plan functional/material aceasta categorie profesionala de elita .
Sunt "cafeaua, tigarile, sucul si apa" date comisiei un caz de "mita" singular ? Daca DA sa vina "procurorul de caz" cu filmari din alte licee unde aceste produse au fost aduse de acasa de catre comisie (nu va veni ...caci nu poate). Si atunci de ce un caz aparte la Lic. Bolintineanu, ce este atat de special aici (poate vom reusi sa deslusim aceasta enigma) ?

3. A existat inca de pe 1 iulie o prezumtie de vinovatie care privea 16 elvi pe o lista de "favorizati", sume nejustificate in posesia comisiei de examinare (comisie ce a fost inlocuita odata cu destituirea directoarei de la Lic. Bolintineanu) si un numar de 16 foi "xeroxate" cu rezolvarea subiectelor. Cazul a fost, in mare parte, rezolvat atunci...
- Care au fost masurile de prevenire si stopare a unei infractiuni in forma continuata luate de "procurorul de caz" in perioada 1-5 iulie 2013 - avand in vedere ca ancheta un caz in care implicarea minorilor era directa (si nu e vb numai de cei care dadeau examen ci si de tensiunea indusa in randul tuturor elevilor de la Lic. Bolintineanu ) si care e manifestarea functiei de "prevenire a infractiunii" a actului de justitie - primeaza "flagrantului" in fata "preventiei" in cazurile cu "minori si tineri" ?
- Este non-interventia in prevenirea derularii infractiunii in care sunt implicati "minori si tineri" o "strategie" a actului de justitie - mai ales atunci cand nu e vb de trafic de droguri, de persoane, violenta stradala ci de o unitate de invatamant, unde pana la proba contrarie elevii nu numai ca sunt nevinovati dar trebuie si ocrotiti de orice tentatie a faptelor antisociale ?
- Intre ora inceprii examenului si ora de sfarsit a examenului "procurorul de caz" a avut tot timpul din lume pentru a face un apel nominal al parintilor care trebuiau - cel putin moral - sa-si dea acordul pentru "ridicarea" copiilor si ducerea lor la audieri. Parintii nu puteau anunta elevii pentru a-i disturba de la examen - dar puteau fi instiintati ca, copilul lor va participa la un act de justitie, mai mult, il puteau insoti la sediul politiei pentru ancheta. Cum, cand si pe cine a anuntat "procurorul de caz" pentru aceasta desfasurare de evenimente ?
- Parintii sunt doar o "mobila" pentru acest "Dumnezeu" al Justitiei Romane ? Oare s-a gandit vreo clipa "procurorul de caz" la efectele induse in randul parintilor de aceasta "rapire" a elevilor - pentru ca ridicarea unor elevi de catre oameni in uniforma de politist si transportarea lor la sediul politiei fara acte vizibile si nominale care sa le justifice "strategia" se poate interpreta si ca o "rapire".
- Oare "procurorul de caz" a intuit macar o clipa ca sumele nu provin din "munca elevilor" si ca prezenta parintilor insotitori (si platitori ai "chetei") la ancheta va ajuta la deslusirea cazului ?
- Care a fost tinta si scopul final al "strategiei" procurorului de caz - inflamarea spiritelor si ridicarea tensiunii sociale sau prevenirea/dovedirea uneii infractiuni in desfasurare... spectacolul mediatic prin care a contrapus, pe strada, disperarea unor parinti care-si vad copiii "ridicati de politie" pe de o parte, si politisti in uniforma obligati de strategia "procurorului de caz" sa participe la un act de justitie confuz si tensionat, pe de alta parte sau prevenirea unui act antisocial (o astfel de "ridicare" in forta a elevilor martori/inculpati nu poate fi o bucurie pentru nici un parinte si in nici un caz pentru cei care asteapta sub tensiune un rezultat al examenului dat de tanar ) ?
- S-a gandit "procurorul de caz" ca o prima cheie de control a fraudei este vizibila prin studierea probabilitatii ca aceiasi comisie de examinare (compusa prin tragere la sorti la nivelul ministerului) sa fie prezenta la acelasi liceu 2-3 ani la rand ? Si atunci DE CE a aparut doar Liceul Bolintineanu in vizorul "procurorului de caz" ?
- Exista alt interes in derularea anchetei "in forta" doar la Liceul Bolintineanu ? Nu au existat informatii similare si in alte licee din tara ? Chiar toti copiii sefilor si sefuletilor de partid, ai sefilor administratiei, ai vedetelor de orice fel, ai "sefilor de craca infractionala" au trecut "pe bune" examenul de bacalaureat ?

IMPLICATIILE SOCIO-POLITICE - Premierul Ponta a facut declaratia din articolul enuntat mai sus. Prin prisma experientei de procuror si-a permis sa observe discrepanta dintre "pericolul infractiunii" si "strategia in forta" a procurorului de caz. Asa cum a spus, Premierul are de guvernat o tara, are de gestionat crize social-economice care induc destule tensiuni sociale pe fondul lipsurilor si ineficientei economice. O noua criza artificiala, o noua tensiune sociala nu-si are rostul - cu atat mai mult cu cat situatia era sub control inca de pe 1 iulie 2013.
- Foarte probabil premierul a dorit sa-si protejeze structura guvernamentala si sa evite implicarea politistilor in actiuni generatoare de tensiuni sociale - indiferent cat de "suverana" este pozitia "procurorului de caz".
- Predispozitia pentru tensiuni sociale exista in invatamantul romanesc pentru ca justitia (procurorii, politia...) au o "jena" in a interveni "in forta" pentru combaterea traficului de droguri si etnobotanice in scoli (desi un caine specializat plasat la poarta institutiilor de invataman ar fi de ajuns...), au o "jena" in combaterea retelelor care racoleaza tineri si tinere pentru retelele de prostitutie, au o "jena" in combaterea violentei in scoli - si avem chiar cazuri de injunghiere in scoli si pe traseele spre scoala, iar siguranta copiilor este asigurata de "firme de paza" platite de parinti - DAR nu au nici o "jena" intervenind in forta pentru numararea "cafelelor si sucurilor" date ca mita de Comitetul de Parinti comisiilor de examinare. Nu ancheta este contestabila in acest caz - ci "strategia in forta" a procurorului de caz.
- E greu de crezut ca "procurorul de caz" este atat de rupt de lume incat sa nu stie care poate fi efectul actiunilor lui in forta, incat sa nu stie care poate fi efectul unor masuri abuzive. Daca aceste lucruri sunt prea complicate pentru "pocurorul de caz" poate ca ar trebui "rugat" sa-si caute o alta meserie - unde orizontul de cunoastere cerut nu trebuie sa fie atat de larg, unde nu trebuie sa judece implicatiile sociale ale actiunilor facute de pe o inalta pozitie in stat, pozitie platita cu un salariu substantial de la buget, o alta meserie care sa-i prmita sa-si dezvolte aplecarea spre "show-ul mediatizat".
- Foarte probabil un procuror cu experienta ca Premierul si-a pus intrebarea logica si de bun simt : cum a gestionat "procurorul de caz" situatia intre 1 si 5 iulie, cate camere suplimetare de luat vederi au fost puse in perimetrul Lic. Bolintineanu pentru strangerea de informatii si probe, cati lucratori suplimentari SRI a dispus "procurorul de caz" sa se implice sub acoperire la Lic Bolintineanu pentru strangerea de informatii si probe, ce masuri de intrerupere a unei infractiuni continuate pe perioada celor 3 probe de examen au fost luate ? Si de ce dupa toate aceste masuri mai este nevoie de "perchezitii corporale" si "ridicari in forta" ale elevilor ? Ce probe suplimentare vizeaza "strategia" procurorul de caz ?
- Evident ca mediatic, foarte probabil, acest "scandal" va fi exagerat - vor aparea acuzatii de imixiune in "actul de justitie", se va acuza politia, pe post de Acar Paun, pentru interventia in forta, se vor face "legaturi" intre ancheta de la Lic. Bolintineanu si coabitarea Premier-Presedinte, se va reincalzi ciorba plagiatului etc. Se vor reincalzi mediatic multe alte "belele si boli" ale guvernului, ale sferei politice, ale Romaniei. Unii chiar doresc ca Premierul sa fie mentionat de Comisia Europeana...
- Foarte probabil Premierul Romaniei va fi mentionat de Comisia si forurile Europene - si va fi felicitat pentru modul cum a gestionat o situatie sociala potential exploziva. Altii au iesit in strada si au escaladat violenta pentru mult mai putin - turcii pentru niste copaci taiati intr-un parc, brazilienii pentru 7% in plus la biletele de autobuz dintr-o metropola.

IMAGINEA ROMANIEI Exista persoane care mai cred ca o imagine a Romaniei care lasa sa se intervina in forta, cu personal in uniforma, pentru ridicarea unor elevi posesori de fituici este mai favorabila decat sa existe o imagine a Romaniei definita printr-o declaratie politica care sa stopeze o situatie sociala posibil exploziva.
- Exista persoane care cred ca "suveranitatea si independenta" procurorului de caz se poate extinde pe "strategii in forta" ce induc tensiuni sociale - desi functia procurorului este infaptuirea justitiei in folosul societatii si nu in directia inducerii de tensiuni in societate.
- Exista persoane care cred ca nu se aduce o atingere actului de justitie si imaginii Romaniei prin "strategii in forta" inutile (in comparatie cu "potentialul violent al infractiunii") - desi prin rezultatele anchetei in forta nu se aduce nimic in plus fata de ceea ce pot oferi mijloacele video de supraveghere sau lucratorii SRI implicati in ancheta pentru strangerea de probe, dar se afecteaza imaginea justitiei lasand impresia ca oricare alte interventii in forta de pana acum, pe linia anchetei intr-un act de justitie, au fost la fel de gratuite ca si aceasta, de la Lic. Bolintineanu.

Speculatii - Procurorul de caz a concluzionat ca "fituicile" gasite in urma perchezitiilor corporale facute elevilor sunt suficiente pentru a declansa o "strategie in forta". Atunci sa speculam cautand raspunsul lal intrebarea :
"DE CE Lic. Bolintineanu este singura unitate de invatamant vizata de o astfel de "strategie" ?

- Poate pentru ca este un liceu special in care au facut scoala multe vedete din fotbalul romanesc de ieri si de azi, mai mult sau mai putin "ajutate" de profesori la examenul de bac :
http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/215593/Si-ei-au-invatat-la-LICEUL-PENAL-Belodedici-Duckadam-si-Raducanu-despre-spagi-si-barbut-la-Bolintineanu-

- Poate pentru ca "actiunile in forta" ar fi putut avea reverberatii in lumea fotbalului romanesc - iar aceste reverberatii ar fi putut aduce in strada cea mai puternica si necontrolata forta stradala - suporterii infocati, ultrasii- care au fost adusi in strada pentru revendicari si cu alta ocazie.
- Si perioada de desfasurare a "actiunilor in forta" a fost bine aleasa - factorii de raspundere erau in concediu sau relaxati, detasati de problmele cotidiene. "Masurile in forta" au putut fi luate fare prea multe aprobari si justificari - chiar si impotriva obiectiilor aduse de unii politisti.
Simple ipoteze, fabulatii, simple coincidnte pentru actiunile ce definesc "strategia" procurorului de caz ce a gestionat ancheta de la Lic. Bolintineanu din 5 iulie 2013 ?
- Pe 6 iunie se implineste un an de la criza cunoscuta sub numele "lovitura de stat pentru inlaturarea Presintelui"...
Tot coincidenta sau o "coincidenta" in spatele careia se intrezareste o "UMBRA"...care tulbura apele ?

Dupa atatia ani de confruntari inutile romanii au devenit mai intelepti si nu mai musca atat de usor dintr-o momeala ...mediatica.
Distribuie acest articol pe: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Niciun comentariu.


    Acum este: Dum Dec 09, 2018 7:23 pm