NEINFRANTII

- legenda continua


UNITI salvam Rosia Montana

Distribuiţi

octavtoader

Mesaje : 81
Data de inscriere : 31/05/2010
13092013

UNITI salvam Rosia Montana

Mesaj  octavtoader

UNITI salvam Rosia Montana ( Partea 1-a )


MINIERII (mincinosii) de la Rosia Montana protesteaza

Acum ca lucrurile au luat-o pe un fagas normal poate ca ar fi bine sa rejudecam situatia de la Rosia Montana.

In satul Rosia Montana (3.800 locuitori ) 22 de mineri protesteaza pentru a forta guvernul (si tara) sa accepte inceperea unei exploatari miniere din care vor rezulta cateva sute de milioane de steril tratat cu cianura, pierderea unei imense cantitati de aur, argint si metale speciale pentru Romania ... si bineinteles cateva sute (poate mii) de locuri de munca pentru oamenii din acest sat. Miza este mare si aparent acest protest imparte Romania in doua - pro si contra exploatarii aurului prin metoda cu cianura la Rosia Montana. Cat adevar este in acest protest ? Sa vedem :

1. prima minciuna = Minierii s-au blocat in subteran in mina Cătălina-Monuleşti din Rosia Montana. FALS - Mina amintita mai sus este muzeu si este in curs de amenajare turistica, este conservata - fiind partial data in circuitul turistic. Minerii fac "greva" intr-un muzeu, intr-o zona de patrimoniu national. Ministrul Culturii stie si accepta acest lucru ...si de ce ? Distrugerea "accidentala" a minelor romane (dupa unele opinii ar fi mine dacice) in timpul "protestelor minierilor" ar descarca arheologic compania care "detine" dreptul de exploatare (RMGC) si ar da camp liber unui contract care stagneaza si din aceasta cauza a inestimabilelor marturii si izvoare istoricecare se afla in zona (si pe care protestatarii anti-exploatare vor sa le introduca sub protectia UNESCO).
- Oricum strategia si "contraofensiva" RMCG, de a pune "minerii" carora le expira contractul de munca in 2 saptamani sa faca greva IN MUZEU, daca nu ar fi vorba de o problema serioasa, ar starni rasul. "Minerii" nostrii sunt in realitate restauratori cu inalta calificare, pusi sa refaca galerii sapate, nu de ei, acum 2000 de ani.

2. a doua miciuna = "Noi vrem minerit" spun miniarii blocati in muzeu, "vrem minerit in conditiile sigure oferite de RMGC". "Totul e sigur si aceasta exploatare nu este nociva pentru mediu si viata". FALS - Minierii (din tata-n-fiu) de la Rosia Montana n-au lucrat si n-au vazut in viata lor cianura (poate in filme sau carti), n-au fost niciodata intr-o exploatare miniera care extrage aurul cu ajutorul cianurilor.
- Inainte de 1989  tot ce se extragea de la Rosia Montana se prelucra mecanic (concasare/macinare) si se expedia la Baia Mare pentru a fi extras aurul prin metoda cianurilor. "Minerii"  de la Rosia Montana nu stiu cat e de nociva aceasta substanta, cat de mult poate fi afectata viata copiilor (copii pentru care ei sunt in strada acum...), nu stiu cat nici macar cat si cum se poate propaga o astfel de "moarte incolora cu parfum de migdale". Otrava pentru minereul aurifer de la Rosia Montana au inghitit-o cei de la Baia Mare.
- Daca e cineva deranjat de aceasta apreciere a situatiei sa arate care este bazinul cu cianuri rezultat din prelucrarea aurului in Rosia Montana.
Singurii care puteau contesta teama romanilor si manifestatiile anti-CIANURI din toata tara sunt minerii si locuitorii de la Baia Mare. Dar ei nu fac asta - pentru ca stiu ce pericol reprezinta CIANURA - iar scaderea demografica a judetului in ultimii 20 de ani spune multe.

3. a treia minciuna = "Noi vrem minerit, nu stim sa facem altceva. Asta facem din tata-n-fiu". Am socotit aceasta afirmatie a "minerilor" din Rosia Montana o minciuna - caci daca asta cred ei cu adevarat ar fi o mare, mare prostie. Iata de ce :
Rosia Montana nu este vre-o asezare urbana industriala - cum e Calanul, sau Bucurestiul, sau Galatiul, sau Hunedoara sau Hunedoara sau alte centre industriale desfiintate din care au rezultat zeci, poate sute de mii de disponibilizati. Rosia Montana este un satuc de munte cu o populatie de 3800 de locuitori...
Spre deosebire de miile de disponibilizati de la oras - Bucuresti, Galati, Craiova, Deva, Hunedoara - cei din Rosia Montana au terenuri pe care pot face o agricultura de subzistenta, au paduri care le ofera gratuit hrana, au dealuri pe care pot face zootehnie si au o zona cu o puternica atractie turistica. Cei de la oras n-au avut nimic din toate astea si totusi n-au iesit in strada ca sa ceara "locuri de munca" cu pretul otravirii unei tari cu CIANURA, cu pretul tradarii prin donarea catre RMCG a 90% din aurul romanesc.
Dar turismul nu se face printre ruine - caci casele sunt ruine, neingrijite si darapanate, nu se face in mizerie - caci totul in satul Rosia Montana e murdar si jegos. Aceasta idee ca in 20 de ani cei din Rosia Montana nu s-au adaptat situatiei si asteapta "mineritul" ca o salvare (in conditiile problemelor de mai sus) e o mare, mare prostie (de aceea prefer sa spun ca mint, presati fiind de RMGC).
Nici imaginea vazuta la televizor - a unor oameni necajiti si murdari de noroi nu le face cinste.
Nici deshumarea strabunilor din cimitirul local nu le face cinste.
Nici greva intr-un MUZEU, intr-o mina pe care n-au sapat-o ei ci strabunii acum 2000 de ani nu le face cinste, pentru ca au datoria sa apere urmele civilizatiei trecutului.
- Au fost desfiintate zeci, poate sute de unitati militare, si zeci de mii de militari disponibilizati - si acesti oameni cu adevarat nu stiau sa faca nimic altceva decat sa-si apere tara cu pretul vietii. Unii au aflat de aceste desfiintari de unitati militare in momentul intoarcerii din teatre de operatiuni externe - unde au reprezentat Romania  in angrenajul de aliante internationale.
- A fost si este o situatie grea, nimeni nu a zis ca este usor - si totusi nimeni nu a iesit in strada pentru "locuri de munca" cu pretul otravirii Romaniei cu CIANURA. Si nici n-au spus ca n-au cu ce sa-si creasca copii - desi, la oras, nu aveau nimic din ceea ce au cei din Rosia Montana.
- "Minerii" de la Rosia Montana se ascund in spatele copiilor - "Nu avem cu ce ne creste copii" - dar uita ca acesti copii, copiii lor, vor fi primii otraviti de vaporii de cianuri ridicati de pe "lacul de decantare" sau de cianura consumata din infiltratii.
Si pentru ce ?
- Pentru un salariu de miner pe 15 ani/familie, pentru ca RMGC-ul sa le repare casele, sa le spele salopetele murdare (cu care pozeaza in oameni demni de mila...), pentru ca RMGC-ul sa le faca curat pe ulitele satului ?
Aurul nu pleaca de acolo, de sub pamant - pana vom avea o tehnologie nepoluanta, cu care sa nu otravim tara si poate Europa, pana cand va apare o tehnologie care ne va permite sa pastram noi, romanii, sutele de tone de aur - nu sa-l dam la straini pentru salariul a 800 de localnici. RUSINE, RUSINE !!
Distribuie acest articol pe: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

avatar

Mesaj la data de Dum Oct 13, 2013 8:55 am  octasim

UNITI salvam Rosia Montana ( Partea 2-a )

Exista o tendinta subiectiva de a cauta vinovatii judecand lucrurile ce ni se intampla prin prisma etniei sau a altor natiuni - rusi, americani, canadieni, evrei. Nimic mai fals - fiecare natiune are o majoritate de membrii care sunt muncitori, creatori, cinstiti, dar si un procent mic de membrii care se manifesta in regim antisocial, infractional. Tendinta fiecarei natiuni este sa-si marginalizeze procentul de membrii antisociali, sa aiba o viata normala bazata pe colaborare si creatie, sa-i scoata in afara sferei activitatilor sociale cotidiene... uneori sa-i "exporte".
Normal ar trebui sa privim situatia prin prisma activitatii antisociale, infractionale - indiferent de etnie sau natiune - iar cei care dorim o viata moderna, bazata pe cooperare intre noi si intre natiuni sa-si uneasca fortele pentru curatirea societatii umane de "uscaturi".

- Un zvon care circula la mijlocul anilor 90 sublinia acest lucru :
Occidentul, sufocat de cresterea si specializarea activitatii infractionale, de cooperarea transfrontaliera a activitatii infractionale a decis ca orice "baiat rau" prins cu o fapta sub nivelul infractional banuit pentru "gruparea" din care facea parte trebuia "curatat", dotat cu un "certificat de buna purtare" si trimis in "noile teritorii" - fostele tari socialiste - cu statut de "baiat bun" si "investitor strategic".
Pare ilogic dar era o forma de a arunca pisica neagra a infractionalitatii peste gard, in curtea vecinului. Daca vecinul iti trimitea "pisica" inapoi, incercai la urmatorul vecin. Iar efectele strategiei au fost preconizate ca pozitive pentru ca "baietii rai" erau pusi in aceasta situatie sub o conditie severa - faceau banii strict in Europa de Est si cheltuiau banii strict in occident. Si atunci se nasteau 2 situatii posibile :
a) DACA  "baietii rai" reuseau sa dezvolte o afacere in statul tinta din Europa de Est si aduceau banii in statul de unde primisera "certificat de investitor strategic" era foarte bine pentru ca acei bani miscau economia. Iar exemple in care astfel de "baieti rai" au venit impusi pe post de "investitori strategici" sunt destule in ultimii 24 de ani - nu insist pe subiect.
b) DACA "baietii rai" nu reauseau sa dezvolte o afacere in statul tinta - chiar daca "baietii rai" erau sustinuti de presiuni politice de genul "Romania nu doreste/goneste investitorii straini" sau de altfel de manifestari violente de strada in care se cereau demisii si se cautau "vinovatii" - atunci insemna ca in statul tinta mecanismele sociale, politice si economice functioneaza corect si ca in zona pot sa intre la colaborari cu adevarat strategice si de pe pozitii de colaborare corecta adevaratii, marii jucatori de pe scena economica - iar rolul de "pioni de sacrificiu" al "baietilor rai" s-a terminat. Si in acest caz tot occidentul avea de castigat pentru ca stabilea relatii comerciale sigure cu parteneri dintr-o zona in care nu avusera acces pt 50 de ani, decat in conditii speciale.
- Aparent e o joaca - dar a fost si este o strategie extraordinar de eficienta a occidentului la care noi nu am gasit antidot, pana azi. Azi ne-am regasit solidaritate si unitatea pe un scop realist - rezolvarea unei probleme, rezolvarea "problemei Rosia Montana" - si am trecut in planul secund dezbinarile pe tema "vinovatiilor" - fara ca asta sa insemne ca acele "cozi de topor" care au permis actiunea "baietilor rai" in Romania sunt uitate. Doar ca asta e treaba justitiei - si nu a justitiei televizate, mediatizate excesiv.

- Revenind o clipa pe aceasta tema a justitiei mediatizate excesiv si a mecanismelor/scopurilor care stau in spatele acestei mediatizari excesive a justitiei sa nu uitam de vizita profesorul american Walter Russell Mead carene atrage atentia asupra perceptiei pe care o au investitorii straini si mediul de afaceri americani asupra Romaniei :

Profesorul american Walter Russell Mead spune că România e încă percepută ca o ţară coruptă
„Există percepţia că este foarte multă corupţie. Şi eu cred că aceasta este cauza principală a diferenţelor care există între ţări ca România şi ţări precum Germania sau Finlanda”, a declarat Walter Russell Mead, profesor de Relaţii Internaţionale la Bard College din statul New York, în cadrul unei mese rotunde la Ambasada SUA.

Expert în geopolitică, Mead spune că ţara noastră are nevoie de mai multă transparenţă pentru a-i încuraja pe investitori şi pentru a recupera diferenţele de ordin economic.

Teama de corupţie, de nevoia de a da mită, de lipsa de transparenţă din România - asta încetineşte dezvoltarea economică şi socială a României şi face din România un loc dificil pentru investiţii străine”, a susţinut profesorul de peste Ocean.

Aceasta este a doua vizită a lui Walter Russell Mead în România. Prima dată a ajuns aici în 1990, la scurt timp după căderea regimului comunist. Atunci, spunea el, România era cu 60 de ani în urmă faţă de restul Europei, chiar şi faţă de unele state foste sovietice.
SURSA :http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Profesorul+american+Walter+Russell+Mead+spune+ca+Romania+e+inca+

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Profesorul+american+Walter+Russell+Mead+spune+ca+Romania+e+inca+

Aparent in aceasta stire, prin aceasta vizita suntem "certati" pentru felul in care suntem vazuti in afara, pentru imaginea de tara pe care reusim sa o oferim mediilor de afaceri internationale, si nu numai.
- Privita insa prin prisma ultimelor evenimente din Romania, prin prisma faptului ca eminentul profesor nu a mai venit in Romania din 1990 (un alt moment de cotitura in viata romanilor) acest mesaj este mai mult o incurajare, un indemn de a continua acest prim pas spre rezolvarea problemelor majore prin unitate si solidaritate, o apreciere a faptului ca am reusit sa trecem in prim plan scopul "cautam solutii la probleme majore" in locul scopului "cautam in primul rand vinovatii", ca am reusit sa trecem de la o abordare personificata a problemelor majore ale Romaniei la o abordare analitica care sa duca la demontarea structurilor antisociale.
Si asa este normal - ca oamenii creatori, seriosi din toate natiile lumii sa caute si sa gaseasca solutii de colaborare corecte, sa coopereze pentru insanatosirea mediului de afaceri.
Si mai am credinta ca dl Walter Russell Mead, profesor de Relaţii Internaţionale la Bard College din statul New York a venit acum in Romania pentru acest fenomen de transformare al societatii romanesti, pentru acest moment de cotitura in viata romaneasca, pentru a studia evenimentele de la fata locului.
Si acum sa trecem de la aceasta introducere metaforica la studierea altor "fumigene" - de data asta actuale - in "Problema Rosia Montana" :

"Fumigena  speciala 1. – de tip “problema sociala de la Rosia Montana" - In ultimii 17 ani, de cand au fost inchise minele de la Rosia Montana, Gabriel Resources a investit peste 500 de milioane de dolari in proiectul minier care ar putea demara in 2016, potrivit unui document guvernamental.
http://m.business24.ro/preturi/cine-va-pune-mana-pe-comoara-de-la-rosia-montana-1534384-font3

Potrivit datelor companiei, Gabriel Resources a investit peste 500 de milioane de dolari in proiectul minier din Romania.
Un articol care merita citit in intregime pentru a observa de ce este atat de dorita (de unii...) abandonarea trecerii  la discutii in Parlamentul Romaniei a proiectului de lege "Rosia Montana".
http://www.dailybusiness.ro/stiri-burse/blestemul-aurului-de-la-rosia-montana-actiunile-gabriel-resources-pierd-70-93454/

Oricum am privi lucrurile reiese un singur fapt - Gabriel Resources a investit dejapeste 500 de milioane de dolari in proiectul minier din Romania, a investit deja JUMATATE de MILIARD de dolari la Rosia Montana. Daca scadem din aceasta suma 100.000.000 dolari pentru studiul geologic al zacamantului (desi suma este de 5 ori mai mare decat cea declarata de compania lui Frank Timis in studiul geologic al zacamantului de uraniu din Nigeria unde va plati doar 20 mil dolari - luind totul de la zero, fara sa aiba hartile si studiile de la RAC Deva ca in cazul Rosiei Montane - http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Parintele+proiectului+Rosia+Montana+cauta+uraniu+in+Nigeria ) ne raman 400 milioane dolari investitie pura in Rosia Montana pana in acest moment - octombrie 2013.
Ori o investitie de o asemenea cifra ametitoare intr-o comuna/sat, cum e Rosia Montana, ar fi trebuit sa ne arate ACUM o localitate desprinsa din filmele SF - cu strazi suspendate si blocuri futuriste, cu scoli, spitale, asezaminte de cultura si mall-uri.
- La Rosia Montana avem AZI - 2 cafenele noi, un centru de prezentare, un muzeu, o cantina ...si o mina istorica in care au fost reabilitate galerii sapate de altii cu 2000 de ani in urma - in rest case darapanate, mizerie, un haos si o umbra ruginita a vechii exploatari din vremea socialista, si atat. Cam putin, extrem de putin pentru o investitie de peste 100.000 de dolari/locuitor - fie ca acest locuitor are 1 an sau 100 de ani -  pentru ca asta inseamna de fapt, in calculul cifrelor, cei 400 mil dolari investiti repartizati la cei 3800 de locuitori ai Rosiei Montane.
- Ori daca pe teren aceasta investitie colosala declarata de RMGC nu se vede inseamna ca ea ar trebui sa se vada in viata mai buna a locuitorilor Rosiei Montane. Oare sefii sindicatului din zona au spus minerilor si locuitorilor Rosiei Montane ca, statistic, fiecare din ei este beneficiarul unei investitii de o asemenea valoare, ca este mai bogat cu 100.000 de dolari, adica aproape 330.000 RON, adica 3.300.000.000 lei vechi pe cap de locuitor ?
Tradus in venit pe familie - orice familie de miner cu 3 copii (5 membrii) - ar trebui sa vada in jurul ei o imbunatatire a vietii reprezentata de investitii de JUMATATE DE MILION DE DOLARI.
Si atunci de ce localnicii, minierii - beneficiarii unei investitii de o asemenea valoare - sunt disperati si fac greva pentru ca nu au cu ce sa-si tina copiii la scoala ? CINE MINTE in acest joc de imagine in care se vehiculeaza sume ametitoare, in care se afirma ca s-au cheltuit pana acum JUMATATE DE MILIARD DE DOLARI ? Cu siguranta nu localnicii...
- Este "Proiectul Rosia Montana" un proiect minier sau o investitie imobiliara cu accest restrictionat, in care nimeni si nimic nu mai trebuie sa aduca aminte de ceea ce a fost ? De ce accentul interesului celor de la RMGC este pus pe cumpararea de teren, case, pe stramutarea localnicilor si a osemintelor strabunilor - din moment ce au primit extensii de exploatare de la 12 kmp la 42 kmp ? Cat teren le mai trebuie pentru "exploatare" ? De ce-i deranjaza ca peste 20 de ani vor mai fi oameni care sa aduca un buchet de flori la capataiul ramasitelor strabunilor ? De ce stramutarea localnicilor si a ramasitelor strabunilor se face sub presiune, cu amenintari ?
PE CINE si DE CE deranjaza urmele trecutului ?
Iata numai cateva intrebari care pana acum nu au un raspuns clar.

"Fumigena  speciala 2"  - La Roșia Montană canadienii au scos deja 200 kg de aur!

Forările ... au fost făcute între anii 2007 şi 2013, perioadă în care, din munţii Roşiei Montane, au fost extrase 142.000 de tone de zăcământ minier sub formă de carote. La o concentraţie de 1,47 grame de aur pe tonă, un calcul arată că din Apuseni au fost scoase vreo 200 de kilograme de aur, care pe piaţa noastră valorează şapte milioane de euro.

Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/proiect-cianuri-mediu-rosia-montana-aur-rmgc-465441.html#ixzz2hYIkcxtT

Uite aurul, nu e aurul - Nimeni nu stie unde au disparut 200 kg de aur extrase de la Rosia Montana

...senatorul PP-DD Haralambie Vochițoiu a declarat pentru ziarul Libertatea că cei de la RMGC au extras aurul pentru a măsura concentrația acestuia din materialul minier. Haralambie Vochițoiu a recunoscut, într-un moment de luciditate, că nu se știe ce s-a întâmplat cu aurul extras până acum de canadieni, schimbând brusc ideea și aruncând vina pe statul român, care până în 2006 a făcut exploatări în zonă dar nu s-a ocupat de ecologizat zona.

http://www.nasul.tv/2013/10/01/uite-aurul-nu-e-aurul-nimeni-nu-stie-unde-au-disparut-200-de-kg-de-aur-extrase-de-la-rosia-montana/

Aceasta stire a ocupat mult timp canalele media si am subliniat cateva aspecte din aceasta stire aiuritoare, pe care le vom analiza impreuna :

a) In primul rand "carotele" reprezinta produsul unor foraje în carotaj mecanic continuu (de la suprafaţă şi din subteran) care se efectueaza in vederea determinarii caracteristicilor zacamantului si au forma unor cilindrii de piatra, cu diametrul cuprins intre 3 - 10 cm.
La un diametru de 10 cm greutatea unui astfel de cilindru de piatra este de aproximativ 10 kg/m.
Neavand date certe de la care sa pornim - cei de la RMGC fiind iar "secretosi" cu partea romana, chiar daca era vb de un senator al Romaniei - putem totusi aproxima dimensiunea ... furtului declarat de firma ce exploreaza la Rosia Montana.
- Luind in calcul adancimea de forare ca diferenta dintre altitudinea medie a localitatii Rosia Montana (850 m) si adancimea pana la care cei de la RMGC au permisiunea sa exploateze (+ 650 m ) rezulta o adancime de forare medie de 200 m. La o greutate a carotei de 10kg/m rezulta o greutate finala a unei coloane de foraj de 200 m adancime de = 200 x 10 = 2.000 kg = 2 to.
Rezulta ca cele 142.000 tone ar trebui sa fie rezultatul a 142.000 to : 2 to = 72.000 gauri de foraj. A vazut cineva o asemenea activitate in Rosia Montana - pentru ca 72.000 de foraje in sistem carotaj nu pot trece neobservate.
- Nici normarea timpului de lucru in cei 6 ani mentionati (2007-2013) nu ne valideaza aceasta stire - 72.000 de foraje, in conditia in care un foraj de 200 m adancime se face intr-o zi, ar insemna 72.000 : ( 6 ani x 365 zile )  = 33 de foraje simultane/zi, in fiecare zi, fara intrerupere, a celor 6 ani pusi in discutie. Dar timpul de lucru pe an nu este de 365 de zile ci exista o medie de 21 zile lucratoare/luna, 252 zile lucratoare/an (fara sa scadem sarbatorile legale ) ceea ce duce, prin refacerea calculului la 47 de foraje in carotaj de 200m adancime, simultane/zi. Aproape 50 de utilaje care sa lucreze simultan zilnic la Rosia Montana nu credca a vazut nimeni - si asta numai in cazul in care forajul de 200m se face intr-o zi (ceea ce e putin probabil) - nr utilajelor prezente in zona crescand proportional cu nr de zile necesar pt un foraj cu x 2, x3, x 4 (in functie de nr de zile necesare/foraj ).

- Pentru comparatie un utilaj de foraj in carote poate arata asa - in varianta veche si noua. A vazut cineva 50 de astfel de utilaje lucrand zilnic, timp de 6 ani,  la Rosia Montana ?Transportul celor 142.000 to carote  In 2007 procesarea minereului cu continut de aur nu se mai putea face la Baia Mare - unitatea de cianurare fiind inchisa la acea data. La Rosia Montana nu exista o capacitate de procesare a aurului prin cianurare iarin conditii de laborator e putin probabil ca sa se fi facut extractia (celor 200kg aur !!!) - cei de la RMGC trebuind sa spuna in primul rand unde sunt rezidurile cu cianuri rezultate din prelucrarea celor 142.000 to minereu. Deci singura varianta viabila care sa dea veridicitate articolului media de mai sus fiind transportul in alta zona de prelucrare si extragere.
- 142.000 to inseamna 2 transporturi si jumatate a celui mai mare mineralier romanesc - Barbosi – mineralier 67.000 tdw, construit in 1991. asta in conditiile de transport al minereului brut. Carotele de foraj ocupa un volum de transport mult mai mare.
- Cheltuielile de transport a 1to/1000 km sunt de 40-45 euro - asta in conditiile in care poti gasi eficienta programarii unei activitati de transport integrat - in care ai acoperire si la dus si la intors pe unitatea de transport. Daca transportul este dedicat si unitatea de transport preaca "in plin" la destinatie si se intoarce "in gol" la incarcare costurile cresc cu cel putin 30%.
- La aceste cheltuieli mai trebuiesc adaugate cheltuielile de foraj in carote, cheltuieli de incarcare/descarcare, cheltuieli de depozitate (nu poti incarca un mineralier intr-o zi si stationarea in port costa) si, evident, cheltuieli de prelucrare prin cianurare a minereului. Si toate acestea acoperite la un randament de 1,47 gr aur/to - ceea ce la pretul pietei aurului de 30.14 EUR/g inseamna ca pentru a avea profit cheltuielile/to minereu trebuie sa fie sub 44,30 EUR http://www.goldprice.org/spot-gold.html
Asa cum se vede din acest minim calcul de eficienta rezulta ceea ce stiam de mult - minereul de aur de la Rosia Montana este rentabil numai daca este prelucrat la fata locului


Atunci care poate fi rostul acestei stiri bombastice "Canadienii scot aur la greu din Rosia Montana" ? Un joc de imagine ...probabil, dar DE CE ?
- DE CE sa riste RMGC-ul controale (si acuzatii grave) de la mediu, care sa vada unde sunt rezidri cu cianuri, in cazul in care cele 142.000 tone au fost prelucrate pe loc ... pentru extragerea a 200kg aur.
- DE CE sa riste cei de la RMGC acuzatii grave - cum sunt cele ca ar "sustrage" aur din Romania fara stirea/aprobarea autoritatilor ?
- DE CE sa riste cei de la RMGC sa fie considerati niste "nebuni" - pentru ca un simplu calcul al eficientei extractiei arata ca doar un nebun s-ar lauda cu "scoaterea din Romania a 200 kg de aur" cu cheltuieli de 2 gr aur/to ( = 60 EUR) ...pentru a prelucra o tona de minereu care contine doar 1,47 gr aur.

-Concluzie -  Este de remarcat jocul de imagine excelent facut de RMGC - pentru ca a stiut, ca si alta data, sa plaseze aceasta "informatie fulminanta" acolo unde este cel mai bine vizibila, folosindu-se de prezenta senatorul PP-DD Haralambie Vochițoiu in Comisia Parlamentara - domnia sa fiind ca atatia alti romani un om de buna credinta, socat de evolutia evenimentelor DAR vulnerabil la stiri bombastice de tip "Elodia".
Care e rostul acestei stiri in jocul de imagine al RMGC - nu stim, dar putem doar presupune ca poate aceast mesaj nu se adreseaza publicului larg ci unui segment mai restrans, specializat/interesat in evolutia "Problemei Rosia Montana", mesaj care s-ar presupune a arata asa :

"Dormiti linistiti, RMGC vegheaza asupra investitiei dumneavoastra. Chiar daca Statul Roman nu ne-a dat inca autorizatia de mediu, chiar daca romanii s-au unit si sunt in strada impotriva "Proiectului Rosia Montana", chiar daca Parlamentul Romaniei se va reuni pentru a discuta in termeni realistici aceasta investitie, noi tot reusim sa extragem cantitati importante de aur din zona"
Si aceasta fumigena si-a urmat cursul firesc fiind promovata chiar de la tribuna Parlamentului Romaniei. Dar oricat de fulminanta este aceasta stire ea nu egaleaza, nici pe departe, urmatoarea fumigena dedicata strict cunoscatorilor lumii financiar-bancare.

Mesaj la data de Vin Oct 18, 2013 10:51 pm  octavtoader

.

UNITI salvam Rosia Montana ( Partea 3-a )

"Fumigena  speciala 2. – de tip “trebuie sa convingem ca Statul Roman este cumva partener la Problema Rosia Montana"

-  Apare din ce in ce mai clara ipoteza ca Statul Roman nu este partener, colaborator sau in orice alta forrma de asociere in ceea ce pare sa devina Problema Rosia Montana. Si atunci se cauta orice fel de pretext pentru a inlatura aceasta perspectiva care ar schimba total situatia de la Rosia Montana.
In articolul publicat in 3 octombrie 2013 in "RISE Project" : Afacerea Rosia Montana: excursii in Las Vegas si la Rio pentru functionarii statului
, articol preluat apoi de aproape toata media romaneasca, apare in facsimil urmatoarea declaratie a Presedintelui ANRM dl Gheorghe Dutu, inregistrata la ANRM sub nr 11545 din 2.10.2013 :

http://www.documentcloud.org/documents/801251-raspuns-anrm-rosia.html#document/p1


- Documentul poarta antetul ANRM (Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, infiintata de Guvernul Romaniei in cf. cu art 35 din Nr. 134 din 29 decembrie 1995 - a nu se confunda, desi unii doresc aceasta confuzie din moment ce au permis existenta ei,  cu „ALIANŢA NAŢIONALĂ PENTRU RESTAURAREA MONARHIEI” (A.N.R.M.) )
- Domnul Gheorghe Dutu este Presedintele ANRM.
- Stampila pusa pe document este prea putin vizibila

Avand aceste incertitudini asupra veridicitatii documentului voi sublinia totusi un aspect din acest articol, carea trecut atata timp neluat prea mult in in seama :

"Achizitionarea de catre ANRM a unor servicii privind denominarea monetara a bazei de date existente. Suma cheltuita a fost de 4.498,2 USD." Mai mult - autorii articolului precizeaza ca prin contacte telefonice au reusit sa traga concluzia " Pe lângă vizitele celor patru funcționari, ANRM mai susține că RMGC a mai plătit încă 4.498 de dolari pentru ca agenția să cumpere „servicii pentru denominarea monetară a bazei de date existente”.

- Ori "denominarea monetară" are o singura definitie posibila = Denominarea este procedeul prin care se reduce valoarea nominală a unor însemne monetare. Procedeul este numit popular și „tăierea zerourilor”. Acest lucru se practică atunci când sumele de bani devin foarte mari în valoare absolută, datorită inflației.La 1 iulie 2005, după 15 ani de inflație ridicată, leul a fost denominat, astfel încât 10.000 de lei vechi (simbol bancar ROL) au devenit 1 leu nou (simbol bancar RON).

- CE cauta o operatiune specifica bancilor nationale, respectiv Bancii Nationale a Romaniei pe statul de plata al RMGC ?
- CE cauta o operatiune a BNR efectuata in 2005 pe statul de plata al RMGC din 2000... operatiune data publicitatii in octombrie 2013 ?

Un raspuns prezumtiv ar fi un eventual mesaj media adresat "cunoscatorilor" :  "chiar daca Statul Roman este pe cale sa dovedeasca neimplicarea directa in initierea Proiectului Rosia Montana, iata ca pe statul de plata al RMGC exista "dovada" colaborarii cu cea mai stabila institutie a Statului Roman - Banca Nationala a Romaniei"

Daca facsimilul este original si nu o prelucrare grafica a jurnalistilor se nasc intrebarile :
- Aduce aceasta incercare de implicare subtila a BNR, implicare aproape trecuta cu vederea in Romania,o actiune capabila sa aduca atingerii stabilitatii monetar-bancare a monedei nationale ? Poate fi trecuta cu vederea in continuare aceasta fraza aparuta - aparent - intr-un document oficial ce leaga BNR de RMGC ?
Cu siguranta  organele abilitate vor raspunde la aceste intrebari pt ca stabilitatea financiar-bancara a unei tari europene, cum este Romania, in aceste momente de criza prin care trece lumea, dar si Uniunea Europeana,este mai valoroasa decat aurul.
.

Mesaj la data de Mar Dec 17, 2013 2:21 pm  octavtoader

.


Probleme majore - tratament superficial

Atat exploatarea gazelor de sist cat si exploatarea aurului prin metoda cianurilor sunt probleme majore ale romanilor - si ar trebui sa fie si probleme majore ale administratiei - fie ca vorbim de Parlament, Guvern, Presedentie.
Din pacate desi toti politicienii se declara "in slujba poporului", atunci cand asta le convine si-i fereste de mana legii - „Zgonea a arătat că în art 69 al Constituţiei se spune că deputaţii şi senatorii sunt în slujba poporului (si cer superimunitate din aceasta functie de "demnitari" ) problemele majore ale romanilor sunt evitate, tratate superficial, cu rea-vointa si nestiinta, de cele mai multe ori.
Politicienii se ascunzandu de cele mai multe ori in spatele unor legi strambe care interzic "vocea poporului", acea voce aclamata ca fiind cea care le da politicienilor o slujba si dreptul de a exista ca entitate politico-administrativa functionala :

„Protest cu incidente violente in Capitala. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii din fata Guvernului"

- In mod cert nu este nevoie de violente pentru a exprima o opinie publica fata de o problema majora
- In mod cert nu este nevoie de blocarea circulatiei si obligarea unor romani sa suporte alte probleme decat cele care si asa blocheaza traficul intr-un oras sau in capitala
- In mod cert nu este nevoie de excesul de zel al jandarmilor care sunt pusi in fata unor situatii gestionate prost din start - de la lipsa unei locatii in care sa se dsfasoare manifestatia si pana la actiunile de incitare practicate in strada prin legitimari abuzive, prin confiscari ale telefoanelor cu care se filmeaza sau izolarea fatisa, la contact direct, a grupurilor de protestatari, chiar daca intre protestatari sunt recunoscuti si agitatori de profesie (acestia se izoleaza si se indeparteaza din randul manifestatiei discret, fara incitarea celorlalti manifestanti pasnici).

Politicienii se ascund cu lasitate in spatele unei prevederi, asa zis legale, prin care orice manifestare trebuie aprobata. Corect - in cazul unor organizatii sindicale, profesionale sau sociale care isi revendica drepturile. DAR in cazul unor probleme majore care ne afecteaza pe toti, fara deosebire CINE sa ceara aprobarea ?
- Nu exista o organizatie a celor care nu vor sa fie otraviti cu cianuri volatile ( conform proiectului RMGC - necitit de politicienii care ignora si strada, si parerea specialistilor - e vorba "doar" de 6 tone de cianuri volatile/an, timp de 9 ani ). Poate ca specialistii U.E. care ar trebui sa primeasca tot materialul despre exploatarea cu cianuri de la Rosia Montana nu vor fi asa de orbi la genocidul care se pregateste in Romania- cu acordul celor care se declara "in slujba poporului".
- Nu exista o organizatie a celor care nu vor sa fie otraviti cu cianura infiltrata in apa freatica si sa le fie distrus mediul natural in care traiesc.
- Nu exista o organizatie a celor care nu vor sa fie afectati de distrugerile de mediu provocate de exploatarea gazelor de sist.
- Nu exsta o organizatie a celor care nu vor sa-si vada locuintele distruse de cutremure rezultate din rezonanta data de exploatarea gazelor de sist.
- Nu exista o organizatie a celor care nu vor sa le fie otravita fantana si izvoarele cu apa potabila de exploatarea gazelor de sist pe 70% din teritoriul tarii
- Nu exista o organizatie a celor care nu vor sa le fie compromise terenurile si produsele agricole pe 70% din suprafata tarii

Si lista poate continua - dar asta nu inseaman ca ei, cetatenii Romaniei nu au dreptul sa-si exprime parerea fata de aceste probleme majore.
- Daca politicienii sunt "in slujba poporului" care este spatiul din centrul fiecarui oras mare al Romaniei destinat acestor manifestatii in care trebuie sa se auda "vocea poporului"  (locul din centrul fiecarui oras mare al Romaniei, si nu din periferia orasului, pentru ca aceste probleme nu sunt "periferice")?
-  Daca politicienii sunt "in slujba poporului" care este organizarea - loc/spatiu, timp de desfasurare, tematica - pe care ei, cei aflati "in slujba poporului", au facut-o pentru a se informa, pentru a afla care este parerea poporului in slujba caruia pretind ca se afla ? Este acel spatiu de exprimare a "vocii poporului" delimitat ad-hoc de bastoanele jandarmilor sau trebuie sa fie un spatiu care sa arate ca cat de mult gandeste clasa politica la problemele ce afecteaza intreaga populatie din Romania ? Nedeclararea publica si neorganizarea unor astfel de spatii inseamna lasitate politica sau responsabilitate pentru "binele tarii" - asa cum afirma politicienii nostrii in nenumarate randuri ?
- Pana cand se vor ascunde politicienii romani in spatele jandarmilor de raspunderea ce le revine in punerea in practica a interesului national, de punerea in practica a vointei poporului care i-a ales in functii de demnitari si inalti functionari publici ? Pana in momentul in care :
- si jandarmi vor fi constienti ca cianurile volatile iii vor otravi si pe ei, si pe familiile lor - la fel ca si pe manifestanti.
- si jandarmii vor fi constienti ca apa cu cianuri va otravi familiile lor la fel ca si familiile protestatarilor
- si jandarmii vor fi constienti ca exploatarea gazelor de sist va distruge si mediul in care traiesc ei si familiile lor
- si jandarmii vor fi constienti ca un cutremur nu va face deosebire intre locuintele lor si ale protestatarilor
- si jandarmii vor fi constienti ca vor bea aceiasi apa otravita de exploatarea gazelor de sist din fantani si izvoare, la fel ca si protestatarii
- si jandarmii vor fi constienti ca vor consuma produse agricole de pe cele 70% din suprafetele Romaniei compromise de exploatarea gazelor de sist.

Si atunci politicienii vor inventa o "mineriada", o stare de violenta stradala care sa suspende legea - asa cum s-a intamplat de atatea ori cand societatea romaneasca s-a apropiat prea mult de adevar, s-a apropiat prea mult de o solutionare pasnica, legala, a problemelor majore din Romania. Si sub paravanul acestor manifestari violente vor fi emise legi/acte normative anacronice, uneori anticonstitutionale, impotriva vointei populare si impotriva interesului national - asa cum sunt si acum in vigoare un numar de acte normative care actioneaza fara discernamant, impotriva legii constitutionale, fara o baza legala corecta, impotriva interesului national si al romanilor.

Avizele de mediu in baza carora se dau concesiunile pentru exploatari de genul celor de la Pungesti sau Baile Felix -Bihor sunt prea putin studiate ca impact social, economic sau de mediu. Efemera "independenta energetica" cotata in maxim 10 procente redeventa este o aberatie prin comparatie cu efectele distructive asupra mediului si vietii, in general.

- Perforarea cu sonde de mare adancime a stratului care tine la suprafata panza de apa termala din Bihor, de exemplu, nu va avea ca efect doar distrugerea unei statiuni balneoclimaterice de renume. Forarea la mare adancime a unei zone strabatuta de ape termale, cum e Bihorul, va face ca panza de apa termala sa se scurga in adanc, distrugandu-se mecanismul natural al incalzirii geo-termale (Guvernul inca n-a reusit sa deao lege care sa anuleze "legea gravitatiei" ) - cu efecte incalculabile pentru o zona a carei clima este blanda tocmai pentru ca din subsol vine un aport suplimentar de caldura - iar in toata Valea Crisurilor, de la Brad, Beius si pana la Oradea - clima s-ar putea schimba radical prin coborarea mediei anuale de temperatura si prin fenomene extreme - asa cum se intampla azi in Statele Unite ale Americii, unde din motive necunoscute, dar fara indoiala legate de exploatarile gazelor de sist, au aparut asemenea manifestari climatice :

„ Ninsori abundente şi GER ARCTIC în SUA. Temperatura a scăzut până la minus 41ºC  "

De altfel este o aberatie sa distrugi o panza de apa termala care incalzeste direct sau indirect o intreaga regiune ca sa scoti gaze cu care ...incalzesti apa rece de la centrala termica. E aberant sa distrugi o intreaga o intreaga zona turistica ce se bazeaza pe apa termala, sa distrugi o zona agricola axata in special pe activitateade cresere a animalelor - si totusi sa sustii angajamente de colaborare cu China pe livrare de carne de vita.

- Politicienii romani ar trebui sa fie foarte atenti la angajamentele pe  care si le-au asumat, la valoarea juridica interna si internationala a acestor angajamente, a prioritatilor care decurg din aceste angajamente - pentru ca au 2 angajamente luate in plenul Parlamentului si un angajament luat de Guvern, ca organ executiv al legislativului, in sedinte obscure de cedare a bogatiilor subsolului catre companii din domeniul extractiv.
1) Primul angajament in plenul Parlamentului, luat in fata poporului roman - in slujba caruia politicieni romani se lauda ca sunt - este cat se poate de clar impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii. Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu, acest act normativ care a avut ca rezultat accederea la putere a Guvernului Ponta a avut ca subiect exact excluderea exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii in Romania.
Pe baza acestui demers Parlamentul a schimbat guvernul, pe baza acestui demers s-a obtinut un scor nemaintalnit la alegerile parlamentare- peste 60% - si in consecinta Parlamentul rezultat din aceste alegeri este obligat sa mandateze Guvernul Ponta numai pe directia interzicerii exploatarii gazelor de sist.

2) Intr-un stat democratic nerespectarea acestei vointe populare ar duce imediat la dizolvarea Parlamentului. Deocamdata aceasta sanctiune nu este prevazuta in Constitutie si politicienii parlamentari pot face orice fara sa fie sanctionati in vre-un fel pentru incalcarea angajamentelor fata de poporul roman - in slujba caruia se recunosc a fi atunci cand isi cauta super-imunitatea. Faptul ca au ajuns in Parlament printr-un vot popular n-ar trebui sa-i absolve de aberatiile pe care le induc in societatea romaneasca si in sistemul legislativ. Dar deocamdata Parlamentul ramane singura institutie a Statului Roman care poate face orice fara a fi sanctionata. Mai mult - parlamentarii nostrii isi permit sa mandateze Guvernul pentru a interveni in forta impotriva manifestatiilor de la Pungesti sau Bucuresti - desi aceste manifestatii sunt doar o parte din intregul care le-a oferit o majoritate politica confortabila.
pungesti sau Bucuresti nu inseamna doar un atac in forta la adresa unor manifestanti - ci un atac in forta impotriva majoritatii populatiei care s-a exprimat clar - " NU GAZELOR DE SIST".
Nu-i nimic - in 2014 unii vor vrea sa fie europarlamentari, altii vor vrea Presedentia Romaniei, altii Noua Constitutie prin care sa fie "baroni locali" cu 30% din voturi, altii vor vrea "iertarea de pacate" prin amnistie sau super-imunitate  ...

3) Daca romanii pot fi convinsi cu bastoanele jandarmilor ca e mai bine sa traiasca intr-o tara otravita cu cianuri si cu un mediu distrus pe o suprafata de 70% de exploatarile gazelor de sist atunci parlamentarii si politicienii USL trebuie sa se gandeasca bine si sa desemneze unitatea de jandarmi destinata sa convinga "micul popor chinez" ca e "sanatos" sa importe carne de vita crescuta intr-un mediu devastat de exploatarea gazelor de sist sau de implementarea cianurii RMGC in noul mod de viata romanesc.

- Unitatea jandarmi desemnata de USL va trebui sa mai convinga "micul popor chinez" ca un angajament luat in plenul Parlamentului Romaniei este mai putin valoros juridic - intern si international - decat angajamentele luate de membrii Guvernului Ponta in culisele unor deplasari in care au avu avut "contacte de afaceri" cu diferiti conducatori ai unor companii din zona exploatarii si extractiei aurului sau gazelor de sist.

Cert este ca societatea civila simte de aproape 24 de ani ca este inselata si furata, populatia se manifesta din ce in ce mai clar pentru o alta directie a politicilor social-economice romanesti, directie in care sa le fie aparat interesul national, natiunea, in ansamblul ei, se exprima din ce in ce mai clar in privinta deraierii clasei politice de la valorile romanesti - fie ele morale sau materiale, U.E. subliniaza in mod repetat faptul ca societatea romaneasca functioneaza anacronic si ca sunt elemente evidente a unei coruptii de nivel inalt.

- In tot acest vartej de intamplari si acte normative companiile extractive cauta un sprijin legal pentru a-si justifica prezenta in spatiul romanesc. In viziunea acestor companii justificarea ar fi data de Guvern.
Nimic mai fals. Parlamentul este cel mai reprezentativ organism al Statului/Poporului Roman. Poporul roman s-a exprimat clar "NU GAZELOR DE SIST" si desi Parlamentul Romaniei nu a dat un mandat clar Guvernului acesta a emis acte normative - nesustinute legal - care atesta prezenta companiilor extractive in spatiul romanesc -desi proprietarul de drept, poporul roman (in slujba caruia sunt parlamentarii ) a spus "NU".

- In orice legislatie din lume incalcarea unei proprietati, insusirea unui bun fara acordul proprietarului ( in cazul acesta Statul/Poporul Roman) se numeste FURT. Daca companiile petroliere se socotesc la adapost de acest scandal ce mocneste in societatea romaneasca de mai bine de 20 de ani si doresc sa-si lege evolutia pe pietele bursiere de implicarea in cea mai mare actiune de FURT din Europa - atunci pot sa stea linistite pe terenurile date in concesiune de Guvernul Ponta. E alegerea lor. Mai devreme sau mai tarziu se va putea demonstra caracterul anacronic, daca nu ilegal/anticonstitutional, a acestor acte normative.
- Cat despre justificarea Guvernului Ponta privind "independenta energetica a Romaniei" si "aducerea unor tehnologii noi in Romania" - cand vorbim de companii de peste ocean care folosesc de atatia ani, fara sa plateasca nimic,  inventiile inginerului roman Ion Stefan Basgan - nu are rost sa comentam. E o problema de "conceptie politico-economica" interna :

„ Inițial, aceste invenții au fost folosite în țară. Începand cu anul 1937, ele au fost aplicate și în SUA, de către marile companii petroliere. Pe durata celui de-Al Doilea Război Mondial, invențiile inginerului român au fost sechestrate, fiind deblocate abia în 1965, prin Ordinul 838/ 13.10.1965 al Ministerul Justiției din SUA. Cu toate că au fost întrteprinse numeroase demersuri, Ion Basgan nu a reușit să-și recupereze drepturile de autor cuvenite ca urmare a utilizării descoperirilor și invențiilor sale. Acestea au fost evaluate de o comisie de experți germani la cca. 8,4 miliarde de dolari"

 - Nu va fi nevoie de demonstratii violente, nu va fi nevoie de confruntari intre populatie si jandarmi (actiuni care ar putea sa suspende, ca de obicei in momente cheie, aplicarea legii ). Romanii isi vor castiga pasnic, demonstrand ca sunt un popor logic, demn care stie sa-si recastige avutia nationala pierduta prin spiritul legii - asa cum sta bine unui popor european.


.

Mesaj   Continut sponsorizat


    Acum este: Joi Ian 17, 2019 11:14 am