NEINFRANTII

- legenda continua


DEZMEMBRAREA Romaniei - ruperea Transilvaniei de Romania - tema de campanie electorala

Distribuiţi

octavtoader

Mesaje : 81
Data de inscriere : 31/05/2010
11112014

DEZMEMBRAREA Romaniei - ruperea Transilvaniei de Romania - tema de campanie electorala

Mesaj  octavtoader

.


DEZMEMBRAREA Romaniei - ruperea Transilvaniei de Romania - tema de campanie electorala 

Sa facem, pentru o clipa, un exercitiu de imaginatie si sa vedem cui foloseste, "quid prodest" destramarea Romaniei . Altfel vom confunda "cauza" cu "efectul" si nu vom deosebi "scopul" de "parghiile" care ajuta la realizarea lui.

Sa privim totul detasat, la nivel "macro", ca si cum lumea ar fi o imensa tabla de sah...

1. UNGARIA - De ce ar vrea Ungaria destramarea Romaniei ? Pornind de la premisa europeana a extinderi spre Asia a comertului facut "spre" si "cu" peste 2 MILIARDE de suflete (China, India si Rusia), premisa ce era valabila inainte de "democratizarea Ucrainei", tari importante, "placi turnante" ale acestui important segment al comertului mondial deveneau UNGARIA, ROMANIA si UCRAINA. 

DE CE ar dori Ungaria sa se izoleze in spatele unui nou "zid al Berlinului" pe Carpati in aceste conditii ? Ca sa-si blocheze iesirea spre mare si spre comertul cu Asia ? Ca sa devina un spatiu izolat la frontiera UE, un spatiu lipsit de resurse, energie si perspective economice, un spatiu "la mila" fortelor militare ce pazesc limita de est a unei federatii de state dezvoltate ?

Ca maghiarii vor sa obtina cat mai mult din acest proces de extindere, ca fac mofturi si cer drepturi mult peste limita normala, ca se folosesc de "parghii extremiste" pentru a ne "arata pisica" si a face ca Statul Roman sa acopere cheltuielile de administrare (educatie, justitie, sanatate etc ) mai mult (sau total) in zona Transilvaniei - in timp ce ei profita de pe urma afacerilor construite preferential, pe criterii etnice, intr-o Transilvanie pe care au primit-o (cumparat-o) la bucata, prin "restitutium in integrum" - asta e adevarat.

Dar scopul Ungariei nu cred ca este dezlipirea Transilvaniei de Romania, ca entitate administrativa, si creearea unui "zid al Berlinului" pe Crapati ci profitul maxim, obtinut inclusiv prin vaicareli si pretentii etnice.

- De altfel apropierea Ungariei de Rusia arata dependenta unei tari lipsite de resurse, de gazul rusesc, si in consecinta intentia Ungariei de a nu se schimba mai nimic in "traseul de distributie" al resurselor energetice.

2. De ce ar dori RUSIA dezmembrarea Romaniei ? In primul rand Rusia nu doreste extinderea nato - si asta ar putea fi un motiv serios. 

Pe de alta parte insa Rusia sta calare pe un imens rezervor de gaze naturale si in mod normal ar dori ca pentru aceste resurse naturale sa aiba acces la valuta forte, la tehnologie de varf, la cooperare economica cu un partener serios, cum e UE. 

Sa nu-i plangem pe rusi pentru ca sunt prinsi in contradictia "siguranta economica" sau "siguranta militara" - atata timp cat au imense resurse energetice ei pot exista si in cooperare cu China, de ex - care le poate oferi si valuta forte necesara, si "duplicatul" dupa orice produs al tehnologiei de varf. Cat despre "siguranta sociala" nu e cazul sa ne facem probleme - rusii sunt invatati cu foamea iar aparatul represiv - de stat si, mai nou, privat, al marilor moguli - poate inabusi orice revolta sociala.

-  Totusi un "zid la Berlinului" pe Carpati ar bloca cooperarea Rusiai cu un partener economic serios, cum e UE, si coborarea in perioada razboiului rece cand schimburile comerciale intre est-vest se faceau cu intermediari din "lumea a 3-a".

Ori Rusia nu poate uita ca nu a fost infranta militar in 89 ...ci economic.

Iar in aceste conditii dezmembrarea Romaniei nu i-ar fi de folos, dimpotriva.

Asta nu inseamna ca nu "pune presiune" acolo unde ne doare - in Moldova - sau ca renunta la statutul de mare putere in zona. Probabil ca o "integrare" a Moldovei in UE - cu tot cu Transnistria (ca pion la inaintare al Rusiei)  - ar fi sprijinita de "tzarul Putin".

 - Moneda care se bate pe "testamentul tzarului Petru" cu extinderea teritoriala pentru "campuri cu grane si zone de pescuit" e depasita. Altele sunt valorile lumii actuale - iar dominarea economica in spatii teritoriale in care "cheltuielile de administrare" sunt platite de altii e cea mai buna reteta de succes (in cazul Rusia-Romania cooperarea LukOil e un exemplu "de succes"). 

3. UE - De ce ar vrea Uniunea Europeana dezmembrarea Romaniei ?

UE este si asa intr-o situatie economica-comerciala ingrata - poarta comerciala de sud - GRECIA - fiind deja alterata de criza, la nord avand cercul polar - un blocaj economic spre est i-ar mai trebui pentru un colaps garantat (sau pentru pierderea independentei in favoarea unui control anglo-american) 

Doar nu ne inchipuim ca UE a platit datoriile Greciei pentru ca grecoaicele erau prea frumoase. Nu. Ci pentru ca 42% din comertul maritim mondial se face cu vapoare grecesti - Imperiul lui Onassis n-a disparut si este motiv de confruntare economica mondiala. Cu o mare Mediterana zbuciumata de "revolutiile arabe" si "criza din Grecia" poarta comerciala de sud a UE este aproape compromisa. 

De ce ar vrea UE un "zid al Berlinului" pe Carpati ? Pentru ca izolarea si dependenta de "poarta comerciala de vest" sa fie definitorie pentru dezvoltarea viitoare a UE ( "poarta" dominata de tarile EFTA stranse in jurul Marii Britanii, si de SUA) ?

DE CE si-ar taia UE cea mai pragmatica cale spre resurse energetice (gaze rusesti) de care este atat de dependenta, prin creearea unei "bariere militare" si "de sistem" pe Carpatii Romaniei ? 

Alternativa la gazele rusesti care ar fi, din perspectiva UE, in cazul dezmembrarii Romaniei si a creerii unui "barierede sistem" in care cooperarea cu Rusia (devenita "raul suprem" ) ar fi interzisa ca "masura de securitate si pedepsire" ? 

4. De aici incolo mergem doar pe "semnale" si speculatii - pentru ca certitudini nu are nimeni. Dar e greu sa nu observi ca s.u.a. are probleme energetice - vizibile in primul rand in dominatia militara mondiala. Unde sunt marile miscari de trupe navale in zonele de conflict ? Au ajuns sa fie "vizibile" doar prin cateva nave ce par niste barcutze pe langa imensele portavioane ce defilau altadata peste tot in lume. Trotinetele Toyota cu care Statul Islamic tot cucereste teritorii semnaleaza tot o lipsa de combustibil pentru marile forte terestre ce ar putea spulbera intr-o clipa orice opozant de la sol, in zonele de conflict.

 - Si atunci o "zona tampon" intre UE si Rusia, care sa stopeze gazul rusesc spre UE, dar din care sa se extraga gaze de sist, ar fi exact solutia ce ar rezolva si problema crizei de energie pentru UE, si problema "lipsei energetice" a celui mai puternic stat al lumii. Cu atat mai mult cu cat la carma celui mai mare concern energetic ucrainean s-a instalat, ca director, fiul vicepresedintelui american Joe Biden. (FIUL VICEPREŞEDINTELUI AMERICAN, JOE BIDEN, ESTE NUMIT CA DIRECTOR LA CEA MAI MARE COMPANIE UCRAINEANĂ DE GAZE ŞI PREGĂTEŞTE TERENUL PENTRU EXPLOATAREA GAZELOR DE ŞIST ÎN UCRAINA - http://www.emigrantul.eu/fiul-vicepresedintelui-american-joe-biden-director-la-o-companie-de-gaze-din-ucraina/ )


Pare plauzibil ? pare...

5. Si atunci in acest joc de sah mondial mai apare o tara ce ar avea interesul unui "zid la Berlinului" pe Carpati - Marea Britanie.
In contextul proiectului valabil pana anul trecut, de extindere a cooperarii Euro-Asiatice, o mare parte din balanta comerciala a UE s-ar fi transferat pe trei tari aflate la frontiera de EST a Uniunii Europene - Ungaria, Romania, Ucraina. Pozitia dominanta a Angliei in comertul mondial, chiar si cu o Grecie in deriva, s-ar diminua considerabil - pentru ca majoritatea comertului cu Asia s-ar desfasura terestru, fara folosirea puternicei flote comerciale britanice. 
 - Este, probabil, unul din motivele pentru care supusii majestatii sale, regina Angliei, au sicanat mereu proiectele U.E. de extindere spre est si de cooperare economica cu fostele tari socialiste. 
Este, probabil" unul din motivele pentru care "tot raul" venea din Romania ( fie ca erau "tiganii" scosi in evidenta peste ponderea si gravitatea faptelor - comparativ cu imensa comunitate indiana din Anglia, de ex. fie ca era vorba de produse romanesti - carnea de cal, care din delicatesa a devenit fapt deranjant in comertul cu Romania etc etc ).
- Pe de alta parte, in contextul crizei (semi-planificate) din Ucraina a aparut interesul (si exagerarea publicitara) pentru "traditia si mostenirea" (VladTepes) din interiorul arcului carpatic, la cel mai inalt nivel al Casei Regale Britanice. Si astfel, in cazul creerii "zonei tampon", Anglia va domina si poarta de est a UE - adica locul de unde vor veni resursele energetice ale Uniunii Europene, pastrandu-si  si dominatia pe poarta comerciala de Vest a UE, prin flota comerciala, singura functionala in comertul cu Asia... prin "forta inprejurarilor".
Pare plauzibil ? Pare...
 - Si atunci, in acest context al imenselor interese economico-financiare mondiale, ce rol mai au un Tokes sau un "extremist maghiar" care flutura independenta prin curbura Carpatilor ? Mai pot fi socotiti ei "cauze" sau sunt doar simple "parghii" de extindere a unei nemultumiri sociale care nu a atins inca "masa critica"
 - Ce rost mai au declaratiile "nu sunt gaze de sist in Romania ? E un adevar sau o "gresala scuzabila" a unor companii transnationale care au pariat in cursa electorala pe un "cal castigator" si se vad puse acum in situatia de a scoate din discutie subiectul pentru a nu "altera" victoria in cursa pentru Cotroceni ? Adevar sau minciuna electorala, pe un subiect fierbinte in Romania ?


Iata doar cateva aspecte "macro-economice" la care trebuie sa ne gandim inainte de a da frau zgandaririi sentimentelor nationale prin diferite "parghii".
Distribuie acest articol pe: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Niciun comentariu.


    Acum este: Dum Dec 09, 2018 7:20 pm