NEINFRANTII

- legenda continua


Comentarii la "Romani care au schimbat lumea ... stiintifica"

Distribuiţi

Sondaj

- Este puterea de creatie a romanilor o imensa avere nationala insuficient valorificata si care credeti ca sunt masurile imediate pentru a remedia acest neajuns al societatii romanesti ?

[ 8 ]
100% [100%] 
[ 0 ]
0% [0%] 
[ 0 ]
0% [0%] 
[ 0 ]
0% [0%] 

Total voturi: 8
avatar
octasim
********
********

Mesaje : 239
Data de inscriere : 30/10/2009
Varsta : 114
Localizare : Bucuresti

Comentarii la "Romani care au schimbat lumea ... stiintifica"

Mesaj  octasim la data de Sam Noi 14, 2009 10:14 am

Viata si realizarile acestor romani de exceptie - descrise in textele de mai sus - vorbesc de la sine, fiecare poveste de viata este o aventura a cunoaterii, este o aventura ce exprima lupta creatorilor cu ignoranta si indiferenta unei mediocritati ajunse intamplator la carma unei tari bogate, mult prea bogate ca sa-si permita sa spuna ca "nu mai sunt bani".
La inceputul anilor 70, in plina criza a petrolului, Japonia, o tara insulara, izolata prin imensitatea oceanului, fara resurse proprii , si-a dat seama ca singura avere pe care o are la dispozitie este puterea creeatoare a poporului sau. Statul si patronatul japonez au avut puterea sa adopte o masura ce parea la acea vreme o utopie - plata oamenilor de valoare, a creatorilor, a iventatorilor, pentru a sta acasa si a gandi solutii revolutionare pentru o economie ce se indrepta spre colaps. Singura conditie - minim 2 idei/an cu aplicabilitate practica, cu efect in marirea eficientei in sfera productiva - idei cu aplicabilitate in automatizarea sistemelor de productie, economisirea energiei sau utilizarea eficienta a capitalului uman .
Totul dublat de sustinerea sistemului educativ.
La noi nu numai ca nu se dau bani pentru "a gandi si gasi solutii eficiente" , nu numai ca nu se considera cercetarea si educatia ca piloni de baza ai dezvoltarii economice, nu numai ca nu exista programe nationale de promovare si sprijinire a inventicii ... dar se pune acent pe tendinta de a indrepta cercetarea si educatia spre functionarea in "regim de avarie", se pune accent pe tendinta de hartuire a inteligentei romanesti prin devalorizarea si demonetizarea importantei ei in viata sociala, se considera ca salvarea va veni din scaderea "cheltuielilor salariale" pe aceste segmente ale vietii sociale.
Intrrebarea la care trebuie sa raspundem, prin prisma valorilor pe care romanii le-au dat omenirii, valori de care s-au bucurat altii pentru ca noi nu am stiut sa pretuim este urmatoarea :
Este puterea de creatie a romanilor o imensa avere nationala insuficient valorificata si care credeti ca sunt masurile imediate pentru a remedia acest neajuns al societatii romanesti ?

Va rugam sa raspundeti la sondajul de opinie si sa comentati aceasta intrebare

................
Administratia Forumului NEÎNFRÂNŢII

octavtoader

Mesaje : 79
Data de inscriere : 31/05/2010

Re: Comentarii la "Romani care au schimbat lumea ... stiintifica"

Mesaj  octavtoader la data de Joi Iul 22, 2010 9:15 am

" Un grup de cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" a descoperit un efect cu totul nou: o nouă tranziţie a câmpului electromagnetic. În urmă cu un deceniu, legile fizicii nici măcar nu admiteau bazele acestei teorii.
Radu Mitrică, doctorand în Colectivul de Cercetare Multidisciplinară a profesorului Sorin Comoroşan

Cercetarea grupului condus de profesorul Sorin Comoroşan, desfăşurată la Institutul Clinic Fundeni, se concentrează asupra efectului iradierii microorganismelor cu lumină verde. Radu Mitrică şi Ligia Cristache sunt cei doi doctoranzi care iau parte la acest proiect, ale cărui aplicaţii de viitor ar putea fi diverse: de la anihilarea radicalilor liberi (cancer şi maladii virale) la lumea informaticii şi cosmeticii. Primul ne explică istoricul cercetării şi o parte din viitorul acesteia.

" Prin iradierea substratului enzimatic cu lumină verde s-a obţinut o modificare a cineticii reacţiei enzimatice", spune Mitrică. Afirmaţia este tradusă printr-un experiment. În urma acestuia, s-a observat că lumina verde are rol protector asupra albuminei bovine (substanţă organică din grupul proteinelor).

Rol protector împotriva UV

În urmă cu un an, când observa acest rezultat, doctorandul Mitrică dădea năvală în biroul profesorului Comoroşan şi îi spunea entuziasmat "A ieşit!". Ceea ce observase era că "lumina verde exercita o acţiune protectoare împotriva radiaţiei nocive ultraviolete (UV)". Altfel spus, dacă era iradiată în prealabil cu lumină verde, albumina nu se mai rupea, nu mai era denaturată.

"Avântul cercetării pleacă din descoperiri", spune tânărul Mitrică. "Cu experimentul acesta s-au deschis noi oportunităţi şi am reuşit să publicăm lucrarea într-o revistă de vârf". În 2010, rezultatele studiului cercetătorilor de la Fundeni a fost publicat în European Biophysics Journal.

După ce experimentul a fost repetat pe albumină umană şi alte substanţe, "s-a formulat un model al interacţiei luminii verzi cu macromoleculele biologice". Potrivit acestuia, lumina verde produce sisteme macromoleculare solide, puternice, capabile de interacţiuni la distanţă. Altfel spus, acea albumină nu se mai "rupea" sub UV tocmai datorită acestor sisteme, generate de lumina verde.

Primele studii asupra luminii verzi au fost făcute de profesorul Sorin Comoroşan în Statele Unite ale Americii, la mijlocul anilor '70. "Prin iradierea substratului enzimatic cu lumină verde s-a obţinut o modificare a cineticii reacţiei enzimatice. Însă fizica acelor ani nu putea interpreta un astfel de rezultat, întrucât, în concepţiile de atunci, lumina verde nu putea exercita astfel de influenţe", spune Mitrică.

Un nou concept biofizică

Doctorandul spune că lucrurile s-au schimbat după anul 2000, datorită apariţiei unor concepte fizice noi şi instrumente de măsurare şi iradiere performante. În anii dinainte de 2000, pe baza studiilor profesorului Comoroşan s-a produs o cremă de protecţie solară. Odată aplicată pe corp, aceasta ferea pielea de radiaţiile UV. În fond, crema era un scut verde între radiaţiile solare şi piele. Acum, după succesul ultimelor experimente de la Fundeni, iradierea cu lumină verde ar putea fi aplicată în diverse domenii, de la cel alimentar la elaborarea de tehnologii de tratare a cancerului.

Însă Radu Mitrică consideră că principalul scop este "aducerea unui fundament fizic la toate aceste descoperiri". Adică o problemă de cercetarea fundamentală, care implică formularea unei teorii care să contribuie la completarea domeniului biofizicii. O miză enormă, într-o ţară în care se investeşte puţin şi deloc eficient în cercetare.

Cercetarea a fost susţinută de Institutul Clinic Fundeni, catedra de Chimie Organică şi departamentul de Polimeri din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, precum şi de Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele. Un alt sprijin important a fost cel al doctorului Irinel Popescu."

articolul a fost preluat de pe site-ul www.EVZ.ro
http://www.evz.ro/detalii/stiri/romanii-au-descoperit-magia-din-lumina-verde-897404.html

    Acum este: Lun Noi 19, 2018 11:59 pm