NEINFRANTII

- legenda continua


Legenda sau adevar?

Distribuiţi
avatar
Minnie
********
********

Mesaje : 103
Data de inscriere : 30/10/2009

Legenda sau adevar?

Mesaj  Minnie la data de Joi Ian 14, 2010 10:33 am

Citind un roman istoric (actiunea se petrece in timpul lui Mihai Viteazul), am gasit urmatorul fragment:
Radu Theodoru a scris:
"Jurnalul" este scris in valaha cu litere latine. Asa au hotarat inca de acum opt ani, el si Mihai Voievodul, sa-si scrie in limba Tarii Soarelui, cu literele purcese de la romani, nefiind multumiti de literele chirilice, nepotrivite pe cuvintele cu rezonante latine. Aici este si nodul contradictiilor lui fundamentale. Nodul in care se aduna contradictia dintre gandirea lui si a Iglisiei. Iglisia, puterea oculta care stapaneste Rasaritul si tine vie lupta impotriva tuturor incercarilor Apusului de a-l cuceri. Iglisia, careia prin destin si imprejurare ii este inchinator. El. Mihai. Nikifor Parasios. Si cati inca din stirpea Paleologilor si Cantacuzinilor [...] Adevarul este mult mai vechi decat cel care se contureaza la Florenta in februarie 1439; mai vechi decat Asanestii, el incepe cu initierea lui Pythagoras de catre magii persani care i-au transmis invataturile lui Zoroastru si, dincolo de ei, cu intalnirea magilor indieni cu preotii Soarelui in muntii Daciei stravechi, unde pastoreau strabunii indepartati ai celor din Epir, Macedonia si Vlahiile mici de mai tarziu. Acolo, la conciliul de la Florenta, unde imparatul Ioan al VIII-lea Paleologul a vazut salvarea Bizantului prin unirea bisericii rasaritene cu Roma pontificala si unde Georgios Gemistos, poreclit Plethon, initiat al Iglisiei, s-a impotrivit din porunca ei; [...] Roma antica nimicise sau incercase sa nimiceasca marile centre religioase ale Egiptului, Orientului Apropiat si Daciei, centre intre care pendulau magi si filozofi, preoti ai Soarelui si arhitecti, astronomi si sculptori in stanca. Rasaritul subjugat de forta s-a retras in abstractiune, salvandu-si credintele prin taina. Magii au calauzit asupra Romei valurile umane venite din inima Rasaritului. Istoria a fost mereu bantuita de aceasta ampla pendulare dintre Rasarit si Apus si dintre Apus si Rasarit. Valaska Ekli, Igipsia Iglisia a devenit forta spirituala si politica secreta, care lucreaza de veacuri, dincolo de puterea laica si religioasa, dincolo de impartirea Rasaritului in regate si imparatii, la unitatea lui in spirit, facandu-l sa reziste asalturilor Romei fie ca se numesc cruciade, fie ca se numesc ordine cavaleresti, fie ca se numesc misionari, bancheri, artisti sau filozofi.
[...]
... nu atat rigoarea filologica il sperie, cat faptul ca nu poate apara nici macar teritoriul limbii de influentele timpului sau, lucru condamnat de Iglisia care foloseste pentru initiati limba franca; iar pentru preotii ei o limba mai veche decat franca, amandoua limbi moarte.

Radu Theodoru, "Corsarul", Ed. Albatros, 1984, pp.87-89

Pentru o mai buna intelegere a textului, mentionez ca acest fragment face parte din gandurile personajului principal, Corsarul.

E un roman curios, care, pe langa firul epic evident (o casa de comert moldoveneasca armeaza o nava-corsar pentru misiuni speciale economice si politice in Mediterana) contine si elemente care dau de gandit. Iar printre elementele care dau de gandit, aceasta Iglisia si rezistenta pe care o opune ea fata de ceea ce reprezinta Roma antica si Imperiul Roman.

Intrebarea mea, pentru cei care cunosc istorie, e: cat este adevarat si cat este legenda (fie ea si culta) in fragmentul de mai sus?
avatar
calator astral

Mesaje : 29
Data de inscriere : 20/01/2010
Localizare : exil, virtual la : https://www.youtube.com/octogonarul

Re: Legenda sau adevar?

Mesaj  calator astral la data de Joi Ian 21, 2010 12:02 pm

Ce este ADEVAR ?
Asta e Adevar :
"Jurnalul" & Mihai Voievodul,au decis " sa-si scrie in limba Tarii Soarelui, cu literele purcese de la romani, nefiind multumiti de literele chirilice, nepotrivite pe cuvintele cu rezonante latine. Aici este si nodul contradictiilor lui fundamentale."
ROMANII ne-au dat TOTUL. Asta e adevarul curat.
Asta e si "nodul contradictiilor" mitului "DACIA e de fapt România".

    Acum este: Lun Iun 25, 2018 5:55 pm