NEINFRANTII

- legenda continua


F.M.I. ... umbrela sub care guvii nostrii isi ascund ticalosiile.

Distribuiţi

ion

Mesaje : 19
Data de inscriere : 02/11/2009
20052010

F.M.I. ... umbrela sub care guvii nostrii isi ascund ticalosiile.

Mesaj  ion

F.M.I. si Banca Mondiala ... umbrela sub care guvii nostrii isi ascund ticalosiile.

Baza de date pentru impozitarea aplicata in Romania in 2009 - 2010

– sursă acte versiune iniţială :

http://codfiscal.net/proiect-28-aprilie-2009-norme-metodologice-pentru-aplicarea-masurilor-fiscale-aprobate-prin-oug-342009/
http://codfiscal.money.ro/art-18-impozit-minim/
http://codfiscal.money.ro/oug-222010-modificarea-si-completarea-codului-fiscal/
Actele (OUG nr. 22/2010 din 24 martie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal) pot fi consultate on line si sunt semnate de PRIM-MINISTRU EMIL BOC si contrasemnate de Ministrul finantelor publice, Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu
(varianta finala din 24 martie 2010 , Bucuresti).- A) Am auzit de nenumarate ori „romanii sunt hoti si lenesi”. O fi asa... dar aceiasi romani pleaca peste hotare si isi fac un rost, o afacere infloritoare si un viitor copiilor prin munca cinstita. Rostul acestui articol este demolarea acestui mit al „hotiei si leneviei” romanilor si cautarea adevaratelor cauze ale insuccesului din tara de origine, pentru aproape orice mic intreprinzator sau specialist roman.

- B ) Am vazut de multe ori patroni romani transformati din romani onesti in cei mai aprigi zapcii, in cei mai nemilosi „samsari de suflete” (cum le place unora sa se autodenumeasca), in cei mai slabi manageri de firma. Rostul acestui articol este de a gasi cauzele care au transformat omul de langa noi, specialistul care in 89 „tragea la saiba” alaturi de noi pentru „formarea omului nou de tip comunist”, in patronul care nu mai are limite in goana dupa profit, calcand in picioare si cele mai elementare norme de convietuire umana si sociala, in patronul care uita ca nu a infaptuit nimic singur... ci in fruntea unui colectiv de romani (excludem din discutie din start „becalistii” si excrocii de profesie – pentru ca acestia nu sunt patroni).

- C ) Am vazut de multe ori acuze aduse societatii romanesti pentru lipsa de organizare, pentru lipsa de coeziune social-economica, pentru lipsa de incredere sociala, pentru tensiunile existente in orice plan. Acest articol isi propune sa caute cauzele acestor tensiuni, isi propune sa gaseasca cauzele ce induc Romaniei imaginea de tara neguvernabila, cu un popor in care nu se poate avea incredere, macinata de tensiuni sociale diverse si in general... o tara care trebuie ocolita, un popor cu care nu e bine sa ai de-a face.

Dar cum primul capitol se refera la rezolvarea misterului prin care romanii sunt lenesi si hoti doar la ei in tara... si devin brusc capabili, intreprinzatori, inventatori si oameni de stiinta renumiti indata ce trec granita, am sa va rog sa va inarmati cu hartie, pix si calculator, plus o doza de vointa, pentru a vedea – prin calcul matematic-economic – cine sunt cu adevarat hotii care induc aceste mizerii.
.
A) Hotia Guvernamentala ... sau ce se ascunde in spatele H.G. (OUG) 488/2009

OUG nr. 22/2010 din 24 martie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal (modificare a OUG 488/2009).
.
Interesant ca in preambulul legii se face, in bataie de joc, urmatoarea justificare

In contextul in care o parte importanta a operatorilor economici se confrunta inca cu dificultati ca urmare a crizei economice si implicit a restrangerii cererii interne si externe, situatie care afecteaza capacitatea de plata a acestora,
tinand seama de faptul ca platile anticipate urmeaza a fi efectuate incepand cu 1 aprilie 2010,
in scopul sustinerii mediului de afaceri si in vederea perfectionarii continue a legislatiei fiscale,
tinand seama de faptul ca nepromovarea prezentului act normativ ar avea drept consecinte negative accentuarea dificultatilor inregistrate de operatorii economici, in special cele legate de lichiditate,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata
,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta. etc etc

din care rezulta urmatoarele transe de „impozit minim” datorat statului dupa cum urmeaza

Venituri totale anuale (lei) ..................................Impozit minim anual (lei)

0 ------------- 52.000 ..............................................................2.200

52.001 -------215.000 ............................................................4.300

215.001 ------- 430.000..........................................................6.500

430.001 ------4.300.000.........................................................8.600

4.300.001 - 21.500.000........................................................11.000
.

- Sa vedem daca asta a fost si este intentia guvernantilor...
.


Cum in actul oficial al guvernului se dau exemple clare de aplicare a legii fiscale, vom lua si noi un exemplu din viata reala, pentru a vedea cat a platit romanul impozit in 2009 si cat are de platit in 2010. Pentru ca in framantarile economice care au fost in 2009 putini si-au facut un calcul de eficienta, iar cei care l-au facut au tacut sperand ca acest sacrificiu minor sa relanseze economia romaneasca.
N-a fost asa… au disparut de pe piata muncii peste 300.000 de firme mici si mijlocii care, luand in calcul a fi doar asociatii familiale sau IMM-uri (sot, sotie si un angajat), reprezinta un efort suplimentar de a sustine resursele minime de existenta pentru un milion (1.000.000) de romani. Efort facut de restul populatiei active care a rezistat acestui cataclism economic indus de guvern – asa cum vom demonstra mai jos.

IPOTEZE DE LUCRU

Pensiune medie, 6 camere, 12 locuri de cazare, 50 lei / persoana (12 euro – mic dejun inclus), organizata ca IMM cu administrator si 2 angajati (sot, sotie si un angajat extern). Incalzire centrala pe lemn (cea mai ieftina solutie), bucatarie, spatiu receptie si servire a mesei, un mijloc de transport pentru aprovizionare.
.
Rata de cazare va fi calculata la 52 sfarsituri de saptamana (2 nopti, 3 zile) la capacitate maxima, situatie ideala care, trebuie sa recunoastem, este visul oricarei pensiuni.

Impozit datorat statului prin legea de functionare a IMM in 2009 – 3% din cifra de afaceri (venitul incasat).

Cazul A1

Incasari : 2 paturi x 6 camere x 2 nopti x 52 saptamani x 50 lei = 62.400 lei

Un venit de 5200 lei / luna (1300 euro/luna) … un venit modest pentru o firma, dar un venit stabil pentru 2 familii (sa nu uitam ca din asta se scad cheltuielile – lumina, apa, caldura, transport, curatenie, alimente).
Impozit datorat statului conform legii de functionare a IMM (desfiintate in 2010 si trecute obligatoriu si abuziv la impozit pe profit… fara sa avem certitudinea ca sub aceasta forma mai avem acces la finantari europene ) = 3% din 62.400 lei = 1872 lei

- Conform HG 488 impozitul minim datorat statului = 4300 lei adica 6,9% din cifra de afaceri, de peste 2 ori mai mult decat ceea ce se datora de fapt statului.

Adica, pe intelesul tuturor… conform legii IMM esti obligat sa platesti 3% din cifra de afaceri dar nu mai putin de 6,9% (conform matematicii guvernamentale de impunere a unui “impozit minim”)

Cum suna asta? Suna ca dracu’… ca sa citam un alt clasic in viata, emitent in anii 90 al altor teorii economice aberante. Insa romanul a platit fara sa cracneasca, cu speranta ca asa se va redresa economia romaneasca.

Pana la nivelul de 143.334 lei,cifra de afaceri (venituri incasate) romanul posesor de IMM a fost furat prin impozit abuziv platind peste cota de 3% prevazuta de legea IMM.

Cum sa faca el fata concurentei externe pe piata turismului, agriculturii si in general al micii afaceri, cu un guvern care loveste in primul rand interesul nostru economic? Au iesit de pe piata si au trecut in faliment la presiunea fiscala impusa de stat exact firmele din zona afacerilor mici si mijlocii, din zona afacerilor de familie, din zona clasei de mijloc in care guvernul a lovit si loveste fara incetare de 20 de ani.

Cazul A2

Sa vedem cum stam cu plata impozitului pentru o firma care plateste impozit pe profit. Sa vedem cat a incasat statul si cat era normal sa incaseze, pornind tot de la exemplul pensiunii mentionat mai sus.

Pentru o cota de 16% pe profit, la un impozit platit de 4300 lei, ar trebui ca profitul (in cazul pensiunii noastre) sa fie de 26.875 lei, conform unei vechi si practice “reguli de 3 simple”: daca 16% reprezinta 4300 lei, atunci 100% este X (profitul din care se calculeaza cota “minima” de impozit ).

Deci pensiunea noastra trebuia sa mearga pe un profit de 26.875 lei dintr-un volum de incasari de 62.400 lei, ceea ce reprezinta o rata de profit “minima” pe timp de criza de 43%. Asa calculeaza rata de profit “minima” Boc-guvernul.
.
- Sa calculam insa pe varianta reala :

La o rata a profitului de 20% (ceea ce este excelent pentru un an normal, nu de criza ca 2009) vom avea

Profit – 20% din 62.400 = 12.480 lei … datoram statului 16% din acest profit …adica numai 1997 lei.

In realitate platim statului 4300 lei, adica de peste 2 ori mai mult impozit decat datoram real, conform legii impozitarii cu 16%. Adica o marire mascata a fiscalitatii pentru firmele mici si mijlocii de peste 200%, impozitul “minim” fiind in realitate de 34,5 % (fata de 16% cat spune legea cotei unice de impozitare).

La o rata a profitului de 10 – 15 %,cum e normal in anii de criza, vom avea profitul de 6240 lei, respectiv 9360 lei, ceea ce urca cota de impozitare la 69%, respectiv 46% … perfect normal pentru “protectia” micii afaceri din Romania in viziunea Boc-guvernului, care are tupeul sa spuna ca scade salariile si pensile ca sa nu “escaladeze fiscalitatea”. (a escaladat-o de mult …numai ca ea, fiscalitatea, blonda fiind, n-a aflat).

A disparut din matemetica Boc-ciana calculul economic cu praguri de rata progresiva, cand se platea mai mult doar pentru ceea ce depasea o anumita limita de suma – calcul economic consacrat mondial exact pentru a proteja veniturile mici.

La noi e invers, e o matematica economica specifica, a la Clujj: se protejeaza marile companii straine in detrimentul micului intreprinzator roman… ca doar suntem in Romania si suntem “protejati de govern”.

Si ne mai miram ca se inchid firme, ca economia romaneasca e in faliment… ca se distruge sistematic patura de mijloc a populatiei.

De aici incolo, fiecare isi poate calcula rata de impozit cu care a fost taxat in 2009. Succes si nervi tari !Cazul A3

N-am terminat inca insa cu analiza matematicii economice Boc-ciene. Nebunia continua prin masurile de aplicare a cotelor de impozitare in 2010… pentru ca, “nu-i asa”, e loc de mai multe inventii pe acest taram al impozitarii.

Astfel nu conteaza ca suntem in plina recesiune si ca in 2009 e posibil sa ne fi mers afacerile un pic mai bine ca in 2010. "Curpapirul a la Clujj" spune ca se compara impozitul pe profit din anul in curs (trimestrial sau lunar) cu tabelul in care esti inscris conform cifrei de afaceri pe 2009 (conform veniturilor totale din 2009) si se plateste, ATENTIE, suma cea mai mare.

Nu coteaza ca, in exemplul dat mai sus, anul trecut ai avut 100 de turisti pe trimestru iar anul acesta doar 50, nu conteaza ca a crescut rata dobanzii si rata de schimb valutar, nu conteaza ca s-au scumpit utilitatile. Nimic din aceasta realitate imediata nu conteaza… tu vei plati impozit la cifra de afaceri de anul trecut.

Mai mult, se COMPARA profitul (venituri – cheltuieli) de anul acesta cu cifra de afaceri (venitul total) de anul trecut si se plateste impozitul cel mai mare. “Ghici ciuperca ce-i ?” . Pai care va fi totdeauna suma mai mare ? Cea din care nu ai scazut cheltuielile … evident. Cea de anul trecut. BRAVOOO ! Asta DA matematica economica Boc-ciana!

Si romanul plateste, plateste si tace. Pana cand?
Si totusi… unde sunt banii???Cazul A4

Nu, inca nu am terminat inovatiile matematicii economice a la Cluj. Caci nu puteam trece peste varianta moderna de plata a impozitului la impozit.

Platim cu “draga inima” de 3 ori o taxa pe drumuri
– o data prin accizele din benzina,
- o alta data prin rovigneta pe care o cumparam ca “dovada” a reparatiilor ce se fac pe drumurile noastre nationale…
- si inca o data atunci cand ne ducem periodic cu masina in service… ca “dovada” ca am luat la cunostinta ca drumurile noastre sunt “reparate”.

- Unii din noi platesc taxa de 4 ori din nefericire – si ma refer la cei care mor sau sunt victime ale gravelor accidente produse din cauza starii dezastruoase in care se afla carosabilul. Asta nu este bineinteles un factor de luat in seama de actualul ministru al administratiei si internelor, care raspunde, teoretic de starea carosabilului. Sunt pierderi “colaterale” ale unui sistem care inghite luna de luna si an de an sume astronomice pentru asfaltari. Bine ca ne-am luat radare performante sa depistam “vitezomanii”… aceste pericole publice declarate. Gropile nu, nu sunt pericol public.

In paranteza fie spus, toate motivatiile date de ministrii transporturilor de la actualul presedinte (fost ministru al transporturilor) si pana la actualul ministru palesc in fata realitatii – cum treci granita la unguri, bulgari, greci dispar si gropile, si peticele din asfalt, soseaua are panouri indicatoare si semafoare care merg la orice ora, si vopsea care sa delimiteze traseele, exista iluminat public si benzi pt biciclisti etc. etc.

- Variatiile mari de temperatura, inghetul, ploile , microfisurile din asfalt (Videanu)… toate, dar toate dispar dincolo de granite. Suntem o tara blestemata in interiorul careia sunt fenomene paranormale care strica soselele… doar la noi… si-i obliga pe saracii guvernanti sa cheltuie sume imense pentru intretinerea soselelor. Ce soarta grea au si ministrii astia ai nostri… Inchid paranteza.

Revin la matematica a la Clujj – ultima gaselnita a Boc–finantistilor spune ca benzina nu se deduce (scade) din cheltielile firmei. Adica, indiferent de destinatia ta ca sofer – in interes de afaceri pentru obtinerea unui contract sau aprovizionare, sau plata taxelor – benzina nu se scade din cheltuielile firmei iar suma folosita pentru alimentarea vehicolului este supusa impozitarii ca… profit.

Corect spus. Matematica Boc-ciana a scos o axioma benzina, ca si amanta, se suporta din propriul buzunar”. Asta in timp ce parlmentarii si politicienii au diurna de transport in Bucuresti si, separat, in tara, in timp ce aceiasi mari ganditori ai matematicii Boc-ciene au diurna de cazare (chiar daca stau in Bucuresti), asta in timp ce se cauta bani pentru… acoperirea datoriei externe a Romaniei prin sacderea veniturilor populatiei. Si "platim voiosi" impozitul pe profit la accizele incluse in baza de calcul prin ...nededucerea benzinei din cheltuieli.
Aferim, boieri dumneavoastra ....

Ne oprim aici , deocamdata. Urmeaza punctu B.
Distribuie acest articol pe: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Niciun comentariu.


    Acum este: Dum Dec 09, 2018 7:51 pm