NEINFRANTII

- legenda continua


Generatia "Silicon Valley" de Romania dupa 50 de ani

Distribuiţi
avatar
Minnie
********
********

Mesaje : 103
Data de inscriere : 30/10/2009

Generatia "Silicon Valley" de Romania dupa 50 de ani

Mesaj  Minnie la data de Vin Iun 04, 2010 8:30 am

Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei a Universitatii Politehnica din Bucuresti. O facultate despre care putini stiu ca exista si in anii 60. Nu acesta era numele sau, dar, dovada a existentei, zilele acestea promotia 1960 a acestei facultati a aniversat 50 de ani de la absolvire.

Domnii si doamnele in cauza, a caror varsta din buletin este de peste 70 de ani, nu sunt oameni care sa tina prima pagina a ziarelor, dar au contribuit si ei la dezvoltarea industriala romaneasca si mondiala.

Unul dintre ei e George Samachisa. Nu ati auzit de el, nu? Nu a facut circ prin cluburi, nu s-a afisat cu ostentatie prin mass-media. Nu a facut decat de inventeze, in anii 80, un dispozitiv care sta la baza cardurilor de memorie de azi, fiind unul din fondatorii firmei SanDisk. Daca putem sa ne salvam fisierele 'pe stick' sau sa ascultam muzica 'de pe card', ei bine, George Samachisa poarta o parte din responsabilitate.

Alti colegi de-ai sai, care au emigrat, sunt: Leon Boiucaner, Paul Ersig (cel care a lucrat la proiectarea computerelor pentru sistemul de rachete Patriot), Cornel Petrescu, Valeria Secu...

Au ramas in Romania cei care, dupa cum spuneau in gluma, "au avut intotdeauna o vana de aventurier in ei": Ioan si Irina Mateescu, Corneliu Calin, Valentina Antrahantev, Marius Guran, Voicu Lupei...

Din ceea ce au spus "aventurierii", citez:
„Am tot ascultat cum unii dintre voi se lauda cu copiii emigrați, realizați in alta țara. Ar fi foarte bine ca parinții sa nu iși incurajeze copiii sa plece in strainatate. Pentru ca e mult mai important sa incerce sa ramana aici ca sa faca ceva pentru comunitatea lor, si pentru parintii care i-au facut. Aceasta este datoria fiecarui copil. Nici cei care isi iau parintii acolo, dupa ei, nu procedeaza bine, pentru ca parintii aceia devin niste oameni dezradacinati. Nu apartin nici acelei lumi, nici Romaniei”. (Valentina Antrahantev)

„Am avut o bursa Fulbright in SUA și aș fi putut sa nu ma mai intorc, iar acum sa vorbesc din tabara streinezilor. Dar m-am intors. Stiti de ce? Gandul ca niciodata nu ma voi mai putea plimba prin munții mei mi s-a parut insuportabil. Pe vremea aia daca plecai nu mai aveai voie sa te intorci.[...]" (Marius Guran)

Noi nu am muncit pentru un regim politic, ci pentru bunastarea unui popor. Am ramas aici ca o datorie fața de cei care ne-au invațat. Insa acum in Romania specialiștii sunt tratați in bataie de joc. Eu inca nu sunt pensionar, deci nu simt ca atentez la siguranța țarii, cum sunt considerați acum pensionarii, cu veniturile lor. Da, copiilor trebuie sa le transmitem ca au aceasta obligație de a face ceva pentru comunitate, poate ar fi bine sa invatam de la americani educatia asta de atasament fata de comunitate, dar…” (Voicu Lupei)Mai multe puteti citi in articolele care mi-au inspirat acest post:
Generatia Silicon Valley de Romania dupa 50 de ani
Generatia Silicon Valley de Romania dupa 50 de ani (II): de ce nu au emigrat unii

    Acum este: Mar Noi 20, 2018 12:30 am